+ Meer informatie

Toestand Midden-Oosten steeds meer explosief

Israëlische troepenconcentraties

3 minuten leestijd

DAMASCUS — Terwijl de vrees van de Arabische landen dat Israël zicit op een vijfde oorI(^ in het Midden-Oosten zou voorbereiden steeds groter wordt, heeft de Syrische president Hafez Assad zijn legertop gewijzigd. Assad heeft N&mat Shebabi, de voornaamste Syrische afgevaardigde in de onderhandelingen met Henry Kissinger over de troepenscheidii^ tot stafchef van het legw benoemd.

De 38-jarige Shebabi was sinds 1Ö70, toen Assad de macht greep, hoofd van.de Syrische militaire veiligheidsdienst. Sinds de oktoberoorlog van vorig'jaar waren in de Syrische legertop geen wijzigingen aangebracht. Shebabi vervangt nu generaal Yoessef Shakkoer, die tot plaatsvervangend minister van defensie is beno^d. Voor deze veranderingen is geen officiële reden opgegeven. Volgens Syrische kranten trekt Israël troepen samen langs de Syrische en Egyptische fronten,

CONCENTRATIES

Het orgaan van de regerende Baathpartij liet maandag weten dat de samentrekking van troepen en de oefeningen van het „vijandelijke" leger wezen op een oorlog tege» de Arabische landen. Het blad beschuldigde Israël ervan de hervatting van het Midden-Oosten overleg in Geneve te willen tegengaan om te voorkomen dat het zich nog verder uit de buitgemaakte Arabische gebieden moet terugtrekken. Of de vermeende oorlogsdreiging verband houdt met de wijziging in de legertop is niet duidelijk.

Ook Libanese kranten sdirljven voortdurend over de samentrekking van Israëlische troepen langs de grenzen met Syrië en Libanon. Volgens deze bladen zou die Sowjet-Unie de Palestijnse guenriiHa-leider Yasser Arafat ervoor hebben gewaarschuwd dat Israël momenteel de oorlog voorbereidt op een of meer Arabische fronten.

AANTIJGINGEN

Maandag zat Arafat een spoedvergadering van het bestuur van de guerrilla-beweging in Beiroet voor. Over het resultaat van déze vergadering zou later meer bekend worden gemaakt. Intussen gaat de woordenstrijd tussen Libië en Egsrpte nog Steeds door. De Libische leider kolonel Gadaffy beschuldigde president Anwar Sadat ervan „^e deuren naar een dialoog" te hebben dichtgeslagen en een wal tussen de twee landen te hebben opgetrokken. In een mterview met het Libanese weekblad Usubu el Arabi suggereerde Gadaffy dat dat de Verenigde Staten achter de huidige moeilijkheden tussen Egypte en Libië zouden zitten.

PALESTINA

Het Israëlische blad Ma'ariv weet te melden dat Washington de mening van Israël deelt dat er in het MiddenOosten geen onafhankelijke Palestijnse staat gesticht moet worden. Washington en Jeruzalem, aldus het blad, hebben uit de gesprekken die de Israëlische minister van buitenlandse zaken, Yigal Allon, en zijn Amerikaanse collega Henry Kissinger hebben gevoerd, ^ de conclusie getrokken dat er geen ruimte is voor de oprichting van een onafhafflkelijke Palestijnse staat op de westelijke Jordaanpever. Allon is de vorige week uit Washington teruggekeerd. Volgens Ma'ariv heeft Allon tegen Kissinger gezegd dat Israël niet naar de tweede ronde van de Geneefse vredesconferentie over het Midden-Oosten zal gaan als de VS niet eerst al hun verplichtingen inzake niilitaire steun nakomen. Kissinger, aldus het blad, reageerde hierop met de opmerking dat Israël „de VS geen gunst bewijst" als het naar de vredesconferentie in Geneve gaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.