+ Meer informatie

Enquête in gemeenten boven 50.000 inwoners

Rijkssteun voorproeven met woonerf

2 minuten leestijd

Minister Westerterp (Verkeer en Waterstaat) wil van alle gemeenten met meer dan 50.000 inwoners weten, welke plannen zij hebben voor de herinrichting van hun stedelijke gebied. bereiding en uitvoering niet langer dan drie jaar mogen duren en zal de woonfunctie in deze gebieden moeten overheersen.

De minister heeft dit verzocht in een brief, die hij mede namens zijn ambtgenoot Gruijters (Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening) heeft verzonden. De brief vormt de eerste stap in een procedure, die uiteindelijk leidt tot de aanwij^mg van een proefgebied in twee gemeenten, waar dan met rijkssteun een verblijfgebied op verschillende manieren opnieuw wordt ingericht. Een vorm van deze herinrichting zal het woonerf zijn. Deze proefprojecten zijn reeds aangekondigd in de begrotingen van Verkeer en waterstaat en van Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. '

Om nu de juiste gemeenten hiervoor te kunnen kiezen, willen de bewindslieden eerst op de hoogte zijn van de plannen die de grotere gemeenten reeds op dit gebied hebben ontworpen.

Proefgebieden

Elk proefgebied zal ongeveer honderd ha groot moeten zijn. Het ene proefgebied zal een oudere wijk moeten omsluiten, in het andere proefgebied zal een nieuwere wijk moeten liggen.

Door te experimenteren met pakketten maatregelen van verschillende zwaarte binnen de proefgebieden zal worden nagegaan welke resultaten met elk van de pakketten kunnen worden, bereikt. In de proefgebieden zal het rijk de maatregelen die door de overheid worden goedgekeurd, voor honderd percent vergoeden. Voor het herinrichten van de twee proefgebieden zijn een aantal criteria vastgesteld; zo zullen voorbereiding en uitvoering niet langer dan drie jaar mogen duren en zal de woonfunctie in deze gebieden moeten overheersen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.