+ Meer informatie

uezondheidszorg allerlei

3 minuten leestijd

vaatziekten. Een hoog niveau van LDL (Low Density Lipoprotein)-cholesterol daarentegen verhoogt de kans op dergelijke aandoeningen. LDL is het 'slechte' cholesterol, dat verstopping van de bloedbanen veroorzaakt. Op grond van de verzamelde gegevens komt Stampfer tot de conclusie dat drinkers van twee glazen alcohol per dag ten opzichte van niet-drinkers een veel geringere kans hebben harten vaatziekten te krijgen. Het risico vermindert volgens hem met 40 procent. Van de 50.000 onderzochte mannen dronk 20 tot 25 procent niet. Uit het feit dat alcohol het HDLcholesterol verhoogt, mag, zo waarschuwt de epidemioloog, niet de conclusie getrokken worden dat men onbeperkt kan drinken. Een stevige drinker loopt de kans andere ziekten of beschadigingen aan lichaamsorganen op te lopen.

De bevinding van de epidemioloog en zijn medewerkers betekent evenmin dat iedereen nu maar moet gaan drinken, ook al is dat met mate, om zijn HDL-cholesterol op een gewenst peil te houden. Een juist lichaamsgewicht, niet roken en lichaamsbeweging dragen eveneens bij aan een goed HDL-cholesterolniveau. Bekend is dat zwaarlijvigheid en roken het HDL-cholesterolgehalte verlagen. (Bron: ANP)

Insuline

Het Diabetes Fonds Nederland is sinds kort gestart met een eigen nieuwsbrief. In het zojuist verschenen tweede nummer wordt ingegaan op de misverstanden die bij sommige mensen met ouderdomsdiabetes leven ten aanzien van het spuiten van insuline.

Ons land telt ongeveer 250.000 mensen met ouderdomssuiker. Van deze groep kan verreweg de grootste helft worden geholpen met pillen. Ongeveer 50.000 zijn aangewezen op het spuiten van insuline. Nog eens 50.000 zouden insuline moeten gebruiken, maar aarzelen daaraan te beginnen. Vaak leven er misverstanden ten aanzien van het spuiten van insuline.

Volgens onderzoeker Wolffenbuttel leeft bij velen van hen nog het beeld van de tot injectienaald gemodificeerde breinaald. Anderen denken dat de insuline rechtstreeks in de bloedvaten moet worden ingespoten en dat vinden ze te gevaarlijk. Gelukkig is de werkelijkheid minder eng. De naald die wordt gebruikt is ragfijn, niet meer dan 1,3 centimeter lang en de techniek van het injecteren is heel eenvoudig.

Hoe belangrijk het is dat mensen met ouderdomsdiabetes uit bovengenoemde categorie toch overschakelen op insuline, geeft het onderzoek van Wolffenbuttel aan. Het risico op complicaties wordt kleiner. Zo is bij mensen die insuline gebruiken het cholesterolgehalte lager. Bij mensen die eigenlijk insuline zouden moeten spuiten maar dit toch niet doen, komen verder meer oog- en zenuwafwijkingen voor.

Een goede oogcontrole is volgens Wolffenbuttel bij diabeten noodzakelijk. Nog belangrijker is volgens hem echter het in de gaten houden van bloeddruk, hart- en bloedvaten. Uit zijn onderzoek blijkt dat van de 124 patiënten die aan het onderzoek meededen, maar liefst 56 procent te hoge bloeddruk had en 48 procent last had van hart en bloedvaten.

Bijkomend probleem is dat de behandeling van deze kwalen niet met de gangbare middelen kan plaatsvinden. Bepaalde medicijnen, zogenaamde betablokkers, die zeer vaak worden gegeven bij hartklachten en verhoogde bloeddruk, hebben een negatieve invloed op de insulineproduktie en verhogen het cholesterolgehalte in het bloed.

Wolffenbuttel bepleit een zogenaamd 'recallsysteem', zoals dat bij voorbeeld ook door de tandarts wordt gehanteerd. Om de zoveel tijd zou de man of vrouw met diabetes moeten worden opgeroepen door de huisarts voor controle, terwijl één keer per jaar een groter onderzoek door huisarts of internist zou moeten plaatsvinden. Redactie: W. van Hengel

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.