+ Meer informatie

Maatregelen Opta onvoldoende in ogen grote bellers

1 minuut leestijd

NIJKERK (ANP) - Het wordt niets met concurrentie in de telefoonwereld als de toezichthouder Opta te streng op de prijzen blijft letten. Deze klacht kwam vandaag uit een opmerkelijke hoek: de vereniging van grote klanten van telefoonbedrijven BTG.

De maatregelen van de Opta zijn juist bedoeld om de klanten te helpen. Zo wil de Opta maximumprijzen vaststellen voor het gebruik van het telefoonnet van KPN Telecom, het zogeheten price-capsysteem.

BTG-voorzitter R. Matthijssen toonde zich vanmorgen tijdens de BTG Themadagen bepaald niet dankbaar. De grootverbruikers van telefoonlijnen vrezen de gevolgen van deze goedbedoelde maatregel. Volgens Matthijssen was de bedoeling van de liberalisering van de telecommarkt dat er verscheidene, concurrerende netwerken zouden worden aangelegd. Zolang onder druk van de Opta de prijzen laag blijven, laten nieuwe, moderne telefoonkabels op zich wachten.

De meeste nieuwe telecombedrijven maken gebruik van de kabels van hun grootste concurrent: KPN Telecom, de voormalige PTT. Matthijssen: "Doordat de aanbieders van carrier selectie tegen lage kosten gebruik kunnen maken van het KPN-netwerk, blijft KPN de markt domineren. Een situatie die ver weg staat van een concurrerende markt."

De grote klanten van telefoonbedrijven vragen zich af wat eigenlijk nog wel het nut van de Opta is als het gaat om de grote klanten. "In het grootzakelijk segment is reeds sprake van effectieve en gelijkwaardige concurrentie. Voor Opta ziet BTG geen rol meer."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.