+ Meer informatie

Chronologie affaire-Peper

6 minuten leestijd

24 SEPTEMBER 1999 - Een anonieme man vertelt op Radio Rijnmond over grootscheepse fraude op alle niveaus van het Rotterdamse stadhuis. Burgemeester Opstelten geeft toe dat in een deel van de beschuldigingen een kern van waarheid zit. Er is door lager personeel gerommeld met taxibonnen, uurstaten, drank en sigaretten. Drie afdelingshoofden zijn na een intern onderzoek overgeplaatst. Berichten over fraude door onder anderen ex-burgemeester Peper en zijn echtgenote, mevrouw N. Peper-Kroes, doet hij af als geruchten.

Rotterdamse politici onderschrijven deze lezing en wijzen erop dat de bron weinig overtuigend is: zij herkennen in de hakkelende anonymus "de stadhuisgroupie", een man die uit hobby veel in het stadhuis rondhangt.

Maar inmiddels is ook een ex-uitzendkracht opgedoken. Zij uit een reeks van beschuldigingen, vooral aan het adres van mevrouw Peper-Kroes.

28 SEPTEMBER: De ex-uitzendkracht deponeert een klacht bij Bureau Integer Handelen. Peper-Kroes spreekt in een reactie in het Algemeen Dagblad van aperte leugens. Ze noemt het verder "schandalig dat Radio Rijnmond een zwakbegaafde jongen heeft gebruikt om deze leugens te ventileren."

30 SEPTEMBER: De gemeenteraad besluit dat de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) de beschuldigingen jegens Peper zal meenemen in een al aangekondigd, breder onderzoek naar declaraties van achtereenvolgende colleges. Presentatie van de bevindingen zou in februari van dit jaar moeten gebeuren.

De bron van Radio Rijnmond doet bij de politie aangifte wegens smaad tegen mevrouw Peper-Kroes, omdat die hem "zwakbegaafd" heeft genoemd.

5 OKTOBER: Ex-wethouder mevrouw N. van der Pol voegt zich in het koor van critici met verhalen over onregelmatigheden door Peper.

9 OKTOBER: Het Algemeen Dagblad meldt op basis van anonieme bronnen dat de stadhuisfraude onder het lagere personeel in de miljoenen zou gelopen. De gemeentelijke accountantsdienst (AdR) spreekt de beweringen tegen.

13 OKTOBER: De COR schakelt accountantsbureau KPMG in om te helpen bij het onderzoek.

28 OKTOBER: Het Algemeen Dagblad publiceert nieuwe beschuldigingen aan het adres van Peper. Het artikel is een opsomming van anonieme klachten, gelardeerd met twee bronnen mét naam: een voormalige bestuursambtenaar en ex-gemeentesecretaris Bannink. Peper noemt de beschuldigingen "potsierlijk" en zegt zich te beraden op juridische stappen tegen het Algemeen Dagblad.

29 OKTOBER: Premier Kok zegt vierkant achter minister Peper te staan. Hij spreekt van een actie om Peper te beschadigen. Hij verwijt het Algemeen Dagblad boodschapper te zijn van veelal anonieme beschuldigingen.

30 OKTOBER: Het Algemeen Dagblad brengt opnieuw een paginagroot verhaal met beschuldigingen aan het adres van Peper. Bannink noemt Peper daarin onder meer een "roverhoofdman."

1 NOVEMBER: Het Algemeen Dagblad rechtvaardigt zich in een hoofdartikel voor de artikelenreeks met een beroep op vooral de uitspraken van Bannink. Diezelfde Bannink zegt diezelfde dag dat de gepubliceerde uitspraken uit hun verband gerukt of zelfs totaal verzonnen zijn.

2 NOVEMBER: Minister Peper schrijft een protestbrief aan het Algemeen Dagblad.

8 NOVEMBER: Het Algemeen Dagblad schrijft in een antwoord aan Peper niet verantwoordelijk te zijn voor de gepubliceerde beschuldigingen. De feiten zijn niet als vaststaand gepresenteerd, de conclusies en kwalificaties zijn "op geen enkele wijze door de redacteuren eigen gemaakt", aldus het Algemeen Dagblad. Peper noemt het "ontluisterend" dat het Algemeen Dagblad geen verantwoordelijkheid neemt voor hetgeen de krant publiceert.

12 NOVEMBER: De COR roept Rotterdamse ambtenaren en ex-ambtenaren op desnoods maar anoniem hun eventuele klachten te deponeren. Peper noemt dit "geen fatsoenlijke methode."

19 NOVEMBER: De aantijgingen die de ex-uitzendkracht deed bij het Bureau Integer Handelen worden ongegrond verklaard. Loco-gemeentesecretaris Liedorp vindt geen bewijzen voor de beweringen.

8 JANUARI 2000: Het openbaar ministerie ziet af van vervolging van mevrouw Peper-Kroes wegens belediging van de bron van Radio Rijnmond. Er is onvoldoende bewijs dat de kwalificatie "zwakbegaafde jongen" in dit geval als moedwillige belediging kan worden aangemerkt.

14 JANUARI 2000: Het Rotterdams Dagblad schrijft dat het onderzoek "een waslijst van bedenkelijke feiten" heeft opgeleverd. Diezelfde middag blijkt Peper een onderhoud te hebben met de COR. Hij is onaangenaam verrast door de publicatie en klaagt erover tegen de commissie. Zijn declaraties komen daardoor nauwelijks ter sprake.

15 JANUARI: Het Algemeen Dagblad en de Volkskrant melden dat de accountants zijn gestuit op dubieuze posten ter waarde van ongeveer 100.000 gulden. Het Algemeen Dagblad publiceert bovendien een foto van Peper tijdens het onderhoud.

16 JANUARI: Peper schrijft een brief aan COR-voorzitter Van Ravesteyn waarin hij klaagt over gebrek aan discretie.

18 JANUARI: NRC Handelsblad publiceert delen uit de brief. Peper zegt "hoogst ontstemd" te zijn over dit nieuwe lek. Hij neemt een eigen accountant in de arm en stelt voorwaarden voor zijn verdere medewerking aan het onderzoek. Hij eist voor een volgend gesprek inzage in zijn dossier, zodat hij zich op eventuele vragen of beschuldigingen kan voorbereiden.

22 JANUARI: De COR weigert aan de eisen van Peper tegemoet te komen. Peper verschijnt daarop niet voor een onderhoud. Hij schakelt oud-wethouder Mentink in als advocaat en dreigt met de rechter om alsnog zijn zin te krijgen.

25 JANUARI: Eerste-Kamervoorzitter Korthals-Altes neemt het voor Peper op. Hij noemt de gehanteerde onderzoeksmethoden van de commissie "bedenkelijk."

26 JANUARI: Peper praat toch met commissie. Na afloop noemt hij het gesprek "indringend." De COR spreekt van een goede bijdrage aan het onderzoek. Twee dagen later volgt een nieuw gesprek.

31 JANUARI: Peper geveld door "zware griep."

10 februari: De affaire loopt inmiddels ook over Pepers functioneren als minister. De Raad van State bepaalt dat freelance-journalist Berts inzage moet krijgen in Pepers declaratieformulieren als minister. Die mag echter wel namen en adressen doorstrepen. Ook bonnetjes hoeft hij niet te overleggen.

25 FEBRUARI: Algemeen Dagblad, Volkskrant en Rotterdams Dagblad melden dat de commissie de antwoorden van Peper nog steeds onvoldoende vindt en een hard oordeel velt over zijn declaratiegedrag. Mentink dreigt met gang naar de rechter als de uiteindelijke bevindingen hiermee overeenkomen en er dus inderdaad is gelekt. Premier Kok dringt bij de COR aan op haast.

7 MAART: COR maakt bekend dat de presentatie van het rapport over de declaraties op 17 maart zal zijn. 13 MAART: Minister Peper maakt zijn aftreden bekend. 17 MAART: De COR presenteert het eindrapport.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.