+ Meer informatie

Lokaal wateroverlast door zware buien

2 minuten leestijd

GOUDA - Zware buien hebben gisteren op sommige plaatsen in Nederland opnieuw voor veel wateroverlast gezorgd. Op andere plekken bleef het vrijwel droog.

In Gouda kwamen door een wolkbreuk gistermiddag in het centrum de straten blank te staan en liepen winkels onder. Op verschillende plaatsen spoot het water uit de rioleringen omhoog. De brandweer heeft acht auto's ingezet om op vijftig plaatsen in de binnenstad kelders leeg te pompen, in eerste instantie bij het Groene Hart Ziekenhuis en verpleeghuizen.

Een tunnel onder het spoor, een van de belangrijkste toegangswegen tot het centrum, moest enige tijd worden afgesloten omdat er een grote laag water in stond.

De eerste dag van het nieuwe toeristische evenement de Groene Hart Dagen moest door de hoosbui worden afgebroken. Daardoor ging een boerenbruiloft niet door en kwam er een voortijdig einde aan een paardendemonstratie op de Markt.

De eigenaars van strandpaviljoens zullen deze zomer niet snel vergeten. De bezoekersaantallen vallen bar tegen, terwijl het weer aan het strand volgens de strandtenthouders toch echt niet zo slecht is. "Mensen laten zich te veel beïnvloeden door weersvoorspellingen", zegt J. Kristelijn, eigenaar van paviljoen Zomerzon in Renesse.

"Een bui duurt meestal maar een halfuur. Daarna schijnt de zon weer", zegt Kristelijn. "Aan de kust hebben we toch zeker zo'n vier uur per dag zonneschijn. Maar door al die verhalen over wateroverlast en de sombere weersvoorspellingen komen er veel minder mensen naar het strand." Volgens Kristelijn zijn er 35 procent minder bezoekers dan vorig jaar.

De afgelopen dagen heeft het erg veel geregend in Nederland. Weerbureau Meteo Consult noemde de hoeveelheid neerslag uitzonderlijk. Hier en daar viel in de nacht van maandag op dinsdag wel 50 millimeter regen, met als gevolg volgelopen kelders en straten die blank kwamen te staan. Het is wel een aantal dagen erg warm geweest, maar over het algemeen is de zomer niet echt mooi te noemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.