+ Meer informatie

Veiligheidsraad draagt Ghali voor als VN-chef

1 minuut leestijd

NEW YORK (AP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren het licht op groen gezet voor de benoeming van de Egyptenaar Boutros Ghali tot nieuwe secretaris-generaal van de VN.

Volgens de Franse ambassadeur Jean-Bernard Merimée stemde de Veiligheidsraad unaniem in met het voorstel om Ghali voor te dragen als nieuwe secretaris-generaal. De twee andere kandidaten, de Zimbabwaan Bernard Chidzero en de Nigeriaan Olusegun Obasanjo, kregen niet genoeg stemmen om inde race te blijven.

De Algemene Vergadering van de VN zal in de komende dagen de benoeming van Ghali bekrachtigen. Dit wordt gezien als een formaliteit.

Boutros Ghali volgt op 1 januari de huidige secretaris-generaal, Javier Pérez de Cuéllar. op, die er dan een ambtstermijn van tien jaar op heeft zitten als VN-chef.

De 69-jarige Ghali is een deskundige op het gebied van internationaal recht en speelde een sleutelrol in de vredesgesprekken tussen Israël en Egypte. Hij was een topadviseur van de voormalige president Anwar el-Sadat toen deze zijn historische reis naar Israël maakte in 1977. Ook met Sadats opvolger. Hosni Moebarak, bleef Ghali nauw samenwerken. Hij bekleedde diverse functies binnen de Egyptische regering.

Verwacht wordt dat Ghali als secretaris-generaal prioriteit zal geven aan de oplossing van het Arabisch-Israëlische conflict en aan de problemen van de landen in de Derde Wereld. Hij staat echter ook bekend om zijn meer pro-westerse en pro-Amerikaanse houding dan die van Pérez de Cuéllar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.