+ Meer informatie

Kleine vissers lossen problemen op"

Nederlanders luisteren op conferentie met jaloezie naar Portugese aanpak

3 minuten leestijd

LISSABON — Een week lang praten vissers uit de hele wereld in Lissabon, over de problemen waar zij dagelijks mee te maken hebben. Het gaat vooral om kleine vissers, die geheel in de verdrukking dreigen te raken door de activiteiten van hun grotere collega's. En dat terwijl zij zichzelf beschouwen als de beste oplossing voor veel visserijproblemen, zoals de overbevissing.

Vanuit Nederland is er een vier man sterke afvaardiging van "Hulp in Nood", de vereniging van kleine vissers uit Zoutkamp. Bij die vereniging zijn de bemanningen van 45 kleinere schepen (maximum 300 pk) aangesloten.


Verbazing en jaloezie


Hun problemen betreffen vooral de overcapaciteit van de Nederlandse vissersvloot (ongeveer 600 schepen), de angst weggedrukt te worden door de hele grote vissers en het probleem van de overbevissing. Daarnaast is er de toetreding van Spanje en Portugal tot de Europese Gemeenschap. „Ik wist, dat'Spanje en Portugal grote visserijlanden waren", aldus Marjet Witkamp, de in Lissabon aanwezige voorzitter van de Nederlandse vereniging, „maar dat Portugal zo groot is" had zij zich niet gerealiseerd. Witkamp is tevens bestuurslid van de landelijke Vissersbond.


Met een mengeling van verbazing en jaloezie luisterden de Nederlanders naar de Portugese staatssecretaris voor de visserij, Jorge Godinho, die in het kort de ambitieuze aanpak van zijn land uitlegde. In Portugal zijn 35.000 vissers én de vloot telt ongeveer 10.000 schepen, die voortdurend worden gemoderniseerd. Behalve acht nieuwe schepen voor de grote visserij, zijn in 1987 29 kleinere schepen gebouwd, speciaal voor de kleine visserij.


Omdat FG-subsidies niet van toepassing zijn op schepen van minder dan negen meter, heeft Portugal daarvoor sinds 1986 zelf een programma. Op die manier wil Lissabon zijn internationale concurrentiepositie op visserijgebied verstevigen. Daarnaast zijn er sinds 1986 negen centra in het land, waar per jaar ongeveer tweeduizend leerlingen een opleiding krijgen tot visser.


Nederlandse politiek


Dat alles staat in schrille tegenstelling tot de Nederiandse politiek. ..De kleine visserij behoort niet tot de Nederlandse prioriteiten, krijgen wij steeds te horen", aldus Witkamp. Volgens haar kan juist de kleine visserij een oplossing bieden voor het probleem van de overbevissing door schepen met 2000 pk of meer. Die zijn in een ommezien door dé visquota heen. Kleine vissersschepen doen daar veel langer over en bieden voorts meer werkgelegenheid aan mensen, die er over het algemeen niet op uit zijn om in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk geld te verdienen, zo meent Witkamp.


De conferentie in Lissabon, die gisteren van start ging en een week duurt, gaat uit van het International Collective in Support of Fishworkers (ICSF). Daarbij zijn bonden van kleine vissers uit de hele wereld aangesloten.


Vraagtekens


Veel aandacht krijgen deze week ook de vissers uit de ontwikkelingslanden en hun verhouding tot met name de Europese Gemeenschap. In het kader van de Lomé-conferentie bestaan met de zogenaamde ACP-landen (ontwikkelingslanden in Afrika, het Caribisch gebied en de Pacific) afspraken, die binnenkort worden vernieuwd.


Daarbij staan enkele vraagtekens. De afspraken, bedoeld als hulp aan die landen, pakken niet altijd even goed uit. Er zijn voorbeelden van EGvissers die de lokale collega's concurrentie aandoen, maar vooral van grote maatschappijen die vrijwel de totale lokale visvang.stcn opkopen om ze binnen de EG voor een lage prijs te verkopen. Gevolg: de lokale vissers vissen uitsluitend voor de export en de plaatselijke voedselvoorziening mist zodoende een van zijn belangrijke pijlers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.