+ Meer informatie

BLOEMENPRACHT IN RIJNSBURG

3 minuten leestijd

Onder een stralende zon reed zaterdagmiddag een prachtige bloemenstoet van het bloemkwekersdorp Rijnsdorp via Oegstgeest en Leiden naar Leiderdorp. Duizenden mensen, die langs de route stonden, konden genieten van de met bloemen versierde voertuigen.

Het Rijnsburgse bloemencorso werd gehouden onder het motto: „60 jaai Flora's kleurenpracht internationaal", waarbij deze 60 jaar betrekking heeft Op het jubileum van de bloemenveiling Flora, een van de grootste bloemenvedlüi'gen in ons land.

Het corso (bestond uit 13 kleurige praalwagens en zo'n 25 met bloemenversierde personenauto's.

Er zijn bij het „aankleden" van de waigens 350.000 tot 400.000 bloemen gebruikt. Er moest een leger van 150 va&bekwame bloembinders en bindsters aan te pas komen om al de bloemen - van de eenvoudigste tuinbloem tot en met de prachtige orchidee - op de praalwagens aan te brengen. De meeste van de versierde wagens beeldden landen uit waarheen de bij „Flora" aangevoerde en geveilde bloemen worden geëxporteerd.

LEIDENS ONTZET

Daarnaast was er een wa-gen te zien d'ie aandacht schonk aan de herdenking van het 400-jarig bestaan van Rijnsburg" mee. Volgend jaar viert dit bloemèndorp zijn 1000-jarig bestaan. De kijkers langs de wég wer den hierop geattendeerd door een praalwaigen, diligence de oude abdij afbeeldde omlijst door ruiters, een dilligence en een oude sjees met inwoners in historische 'kledij.

Het Rijnsburgse corso rijdt zaterdag 10 augustus in Den Haag en 21 september in de Duitse steden Hütfcental en Siegen die thans na Keulen en Hamburg aan de beurt zijn om deze internationaal vermaarde bloemenstoet te bewonderen. Lel'dens ontzet op 3 oktpber a.s. Eveneens reed er een groep „999 jaar 68

•Op dat moment komt Cor binnen. Wie is dat? snauwt Wilhelm.

Mijn zoon. Die moet u toch niet hebben?

Wat is hier aan de hand vraagt Cor, zo onverschillig mogelijk. ..; . Mijnheer moe); een verjt hebben, die "'titer &u zitten! "' "^ 5 ' i '«, Eens vent?. Kerel, s,Bf ejijgiee||'komef^

Mijn heer Israël zoekt een verzetsman. Eigenlijk moest je je schamen! Een 'Hollander, die in zo'n pakje loopt.

En dat nog wel een Israël, zo'n keurige familie! Mens, hou op, anders. Wat anders? Ben je van plan, mij mee te nemen? Stuur me dan niet naar Duitsland. Schiet me dan hier dood.

Bn nu voor het laatst: waar is die vent?

Hier is niemand. Hoe komt u erbij, mijnheer Israël U moet verkeerd zijn ingelicht. Onverstoorbaar geeft oma Wies antwoord. De metgezel van Wilih'elm, een Duitser en een ondergeschikte, beeft intussen met sti.igende verbazing het geval aangezien. Dag.lies, hoe staan de zaken hier? Lies geeft niet direct antwoord. Kom biimen, noodt zij. 'k Heb een logee. Mijn zuster Greet uit Amsterdam. En binnengaand - Greet, ^dit is Karl Israël, de neef van Johan, van wie ik je wel eens verteld heb.

Greet is opgestaan en heeft de uitgestoken hand van Karl gevat.

Ik ben niet Karl Israël, maar Jan de Ru, zegt Karl. Niet vergeten, hoor. Hoe staan de zaken hier. Weet je, waar Johan is? ^ Nee. antwoordt Lies, weet jij het. Johan wordt gezocht. De moffen weten alles van hem, niet alleen zijn schuilnaam, maar ook zijn eigen naam. Ze weten precies wat hij doet voor de goede zaak. Hij moet gewaarschuwd worden tenminste als hij nog niet op de hoogte is.

Ik denk wel, dat hij het weet, want hij is al bijna drie weken van huis, antwoordt Lies kalm. De SS heten die lui zo niet? is hier al tweemaal geweest, om hem te halen. Misschien komen ze dan nog wel eens, misschien ook niet. Je kunt hier niet logeren, Karl. 't Is te gevaarlijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.