+ Meer informatie

Huizen wil dorpskern meer allure geven

Bedrijven door gemeente verplaatst

3 minuten leestijd

HUIZEN - Huizen doet aan bedrijfsverplaatsing. Is het metaalconstructiebedrijf Van Effrink nu nog gevestigd aan de Noorderweg in Huizen, midden in de karakteristieke vissersbuurt, binnenkort verhuist het bedrijf naar het inmiddels gesaneerde terrein van de voormalige gasfabriek aan de Havenstraat.

Met deze bedrijfsverplaatsing hoopt de gemeente Huizen het oude gedeelte van Huizen meer allure te geven. Wanneer Van Effrink zijn laatste biezen heeft gepakt, zal de christelijke schoolvereniging EbenHaëzer starten met de bouw van een nieuwe basisschool op dit terrein.

Wanneer de Van Effrinks precies in het dorp Huizen zijn gekomen, is niet meer te achterhalen. De huidige directeur, H. van Effrink, weet te vertellen dat reeds in het jaar 1880 van vestiging sprake moet zijn. „In dat jaar stond er een advertentie in de Gooi- en Eemlander waarin mijn overgrootvader een snijbonenmolen te huur aanbood voor het bedrag van drie cent per dag. De firma Van Effrink was oorspronkelijk afkomstig uit Voorthuizen. Waarom men uit die plaats is vertrokken en zich in Huizen heeft gevestigd, is evenmin bekend. In Huizen werd begonnen met het boerenwerk en werkzaamheden als kachelsmid. „Ook werden er paarden beslagen door dit bedrijf, maar die functie veranderde na de oorlog. Het bedrijf ging zich steeds meer richten op metaalconstructiewerk. Wel bleef de functie van hoefijzerfabriek tot 1950 gehandhaafd", aldus Van Effrink.

Dorpssmit

Het bedrijf was een van de vier hoefijzerfabrieken in Nederland, die op hun beurt de produkten doorverkochten aan handelaars en dealers in den lande. Waren er in 1950 nog zo'n zes mensen werkzaam in het bedrijf, nu heeft men veertien mensen in dienst. Voor de toekomst geldt dat Van Effrink op het nieuwe terrein aan de Havenstraat de werkzaamheden iets wil gaan verbreden. „Toch willen we nog altijd iets van de functie van dorpssmid vervullen. Dat hebben we altijd gedaan en dat zal in de toekomst ook wel zo blijven", meent Van Effrink.

Nu ook runderen uitgezet in deel duinen Meijendel
Van onze correspondent DEN HAAG Om de verarming van het duingebied Meijendel tegen te gaan heeft de beheerder, Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, deze maand acht Galloway-runderen uitgezet. Er waren vorig jaar al veertien fjordenpaarden uitgezet.

De begroeiing in het duingebied Meijendel wordt steeds ruiger. Er komt steeds meer gras en struikgewas en het aantal bomen ne 'mt toe. De luchtverontreiniging draagt bij tot de verruiging en verarming van het duinlandschap.

Het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland streeft naar behoud en waar nodig herstel van een zo groot mogelijke variatie aan flora en fauna in dat gebied. Begrazing door "grote grazers" -paarden en runderen- is volgens het Duinwaterbedrijf de meest aangewezen weg om dat te bereiken.

De Galloway-runderen werden uitgezet in het gebied Kijfhoek-Bierlap, een gebied van bijna 300 hectare. Bij de keuze van het vee heeft ook het gedrag van de dieren ten opzichte van recreanten een belangrijke rol gespeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.