+ Meer informatie

Militaire oefeningen rond Polen voorbij

Washington nog lang niet gerust

2 minuten leestijd

MOSKOU — De militaire oefening van het Warschaupact, die op 17 maart in en rond Polen is begonnen onder de naam „Soyoez-81", is afgelopen. Dit heeft het Russische persbureau TASS dinsdag gemeld. De troepen die aan de oefening hebben deelgenomen, keren op het ogenblik naar hun vaste basis terug, aldus TASS. De oefening vond plaats op het grondgebied van Polen, de DDR, de Sovjet-Unie en Tsjechoslowakije.

De beëindiging van de oefeningen werd bekendgemaakt door het Sovjetpersbureau TASS, dat zei dat de deelnemende troepen naar hun vaste basis aan het terugkeren waren. Niet duidelijk was of er militaire commando- of verbindingssystemen intact bleven, zoals de Amerikaanse minister van Defensie, Caspar Weinberger, maandag nog had gesuggereerd. Hij sprak ook van „invasie door osmose" in die zin, dat heimelijk steeds meer Russische troepen werden toegevoegd aan de divisies die al lange tijd op Pools grondgebied zijn gestationeerd.

Coördinatie verbeterd
TASS zei, dat de stafoefeningen hadden bijgedragen tot verbetering van de coördinatie in de bevelvoering en tot perfectionering van de samenwerking tussen de hoofdkwartieren van „broederlijke" legers. Secretaris-generaal Luns van de NAVO, in Bonn voor het tweedaagse beraad van de zogeheten ,,Nuclear Planning group" voor de kernwapenstrategie van de NAVO, noemde de aankondiging van de terugtrekking een "bemoedigend teken", doch zei, dat ,,moet worden afgewacht wanneer de Russische troepen het Poolse grondgebied zullen verlaten".

Getuige de eerste Amerikaanse en Poolse reacties, die positief waren, heeft Sovjet-leider Brezjnjev dinsdag de groeiende spanning rond Polen voorlopig gebroken, mede door zijn rede in Praag. De spanning in het buitenland was na de verrassende verlenging van de oefeningen steeds verder gegroeid, terwijl de situatie in Polen zelf rustiger werd dan zij in maanden was geweest. De tijd van confrontaties is voorbij, zo zei leider Lech Walesa van de vrije vakbond Solidariteit dinsdag in een interview in een rooms-katholiek regeringsgezind blad. In een ander interview had hij dinsdag gezegd dat hij graag zou aftreden, maar mede gezien heethoofden binnen de beweging nog taken heeft bij het oplossen van de Poolse crisis.

VS nog niet gerust
Woordvoerder William Dyess van het State Department zei later naar aanleiding van het bericht over beëindiging van de oefeningen van het Warschau-pact, dat hij nog steeds ,,ernstig verontrust" werd door de plannen die Moskou zou kunnen hebben. De tekst van de rede van Brezjnjev dient eerst nauwkeurig te worden bestudeerd, zo zei hij, eraan toevoegende, dat Washington, als de Sovjet-leider werkelijk heeft bedoeld, dat de Polen hün problemen zelf en zonder ingrijpen van buitenaf moeten oplossen, dit zou toejuichen. De analyse van de rede door Stoessel was voor de Amerikaanse minister van landbouw intussen aanleiding om optimisme uit te spreken inzake eventueel opheffen van het Amerikaanse graanembargo tegen de Sovjet-Unie, als de Poolse kwestie op vreedzame wijze zou worden opgelost.

Zie verder pag. 5: ,, Brezjnjev doorbreekt spanning rond Polen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.