+ Meer informatie

Energieplan van Lievense kan tot successen leiden

Studiecommissie over rapport aan minister:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het door ir. Lievense ingediende plan voor een wind-energie en elektriciteitspaarbekken (WESP), is zeker haalbaar. Tot deze conclusie komt een studiecommissie in haar eindrapport „Wind-energie en waterkracht", aan de minister van Wetenschapsbeleid Van Trier. De commissie pleit er voor om zo snel mogelijk met de uitvoering van het plan te beginnen zodat er in 1995 gestart kan worden. Als beste lokatie voor dat plan noemt men het Markermeer.

In de aanbiedingsbrief concludeert de studiecommissie dat „op basis van de huidige gegevens een WESP ten behoeve van- de elektriciteitsproduktie dermate gunstiger resultaten afwerpt dat zowel uit financieel als uit energiepolitiek standpunt, zo snel mogelijk een vermogen van 1600 megawatt tot stand dient te worden gebracht".

Hoge dijken
Het door ir. Lievense aangereikte plan WESP bestaat uit een energiespaarbekken: een door hoge dijken omsloten watermassa waarin potentiële energie kan worden opgeslagen. Daarnaast een aantal groepen windturbines op of rond het spaarbekken, waarvan de opgewekte elektriciteit direct op het openbare net komt en tevens kan dienen voor het oppompen van water in het spaarbekken. In een aantal, in de dijken van het spaarbekken geplaatste waterkrachtcentrales kan elektriciteit worden gewonnen door het water van het hooggelegen bekken te laten stromen naar lager niveaus.

Al met al verwacht de onderzoekscommissie dat de plannen, geprojecteerd in het Markermeer, in het jaar 2000, een batig saldo zullen opleveren van 687 miljoen gulden per jaar. Wanneer het plan daadwerkelijk uitgevoerd zal worden dan voorziet men een werkgelegenheid van zo'n 71.500 manuren.

Het grote voordeel van het plan Lievense is volgens de opstellers van de nota wind-energie en waterkracht, dat men gebruik maakt van een viertal

 • tijdens windrijke perioden rechtstreekse levering van elektriciteit uit windenergie op het openbare net.

 • tijdens minder windrijke perioden, levering van elektriciteit uit windenergie aangevuld met de elektriciteit vanuit het spaarbekken.

 • tijdens windstille perioden levering van elektriciteit vanuit het spaarbekken.

 • indien geen behoefte bestaat aan beschikbare windenergie (bijvoorbeeld 's nachts) volgt opslag van deze energie in het spaarbekken.

De studiecommissie pleit, ervoor, het 55 vierkante kilometer grote energiespaarbekken in het Markermeer, met voortvarendheid aan te pakken. „Bedacht moet worden dat in 1985 zou moeten worden begonnen met realisering van de eerste deelprojecten. Gezien de positieve resultaten van de studie beveel ik u aan met de grootst mogelijke voortvarendheid, de voorbereidende studies en procedures voor de te nemen beleidsbeslissingen, te doen verrichten", zo schrijft de voorzitter van de studiecommisie ir. G. Plantema aan minister Van Trier.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.