+ Meer informatie

„GATT-akkoord kan zonder landbouw"

Van Rooy is optimistisch gestemd

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het lopende wereldhandelsoverleg kan dit jaar met succes worden afgesloten, zelfs als de landbouwministers van de Europese Gemeenschap het nog niet eens zijn over de hervorming van het gemeenschappelijke landbouwbeleid. Dat heeft staatssecretaris Van Rooy van economische zaken gisteren gezegd.

nauwkeurig volgen". Dunkel was in Den Haag vanwege het Nederlandse voorzitterschap van de EG en omdat hij verantwoordelijk is voor de voortgang in de wereldhandelsbesprekingen.

Dunkel noemde de nieuwe landbouwvoorstellen van de Europese Commissie „zeer vergaand". „Wij werken in dezelfde richting". De commissie wil overschakelen van produktsubsidies op inkomenssteun voor de boeren. Dat moet een einde maken aan de reusachtige landbouwoverschotten in de EG.

Dunkel toonde zich verheugd over de uitspraken die de zeven rijkste industrielanden deze week hebben gedaan over de GATT. De zeven wereldleiders hebben zich bereid getoond persoonlijk in te grijpen als dat de enige manier is om de Uruguayronde nog dit jaar tot een goed einde te brengen. Volgens Dunkel is persoonlijk ingrijpen niet nodig, zeker niet in de vorm van een extra G-7vergadering voor het einde van het jaar.

Dunkel gaf aan dat een GATTovereenkomst in het belang is van alle landen, ook de landen geen lid zijn van de GATT. Handel is de sleutel tot de hervormingen die veel regeringen nu uitvoeren, aldus de directeur-generaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.