+ Meer informatie

Gewezen coca-koning stribbelt tegen

Pablo Escobar toont in gevangenis weinig berouw over verleden

3 minuten leestijd

MEDELLIN - Pablo Escobar bekent zich jarenlang met de smokkel van verdovende middelen te hebben beziggehouden. „Daarmee verdiende ik mijn brood", aldus de gewezen cocaïne-koning van Columbia. Maar veel meer dan dat heeft Escobar niet te vertellen. De politie wacht nog steeds op de „schokkende" onthullingen die hij ten tijde van zijn overgave in het vooruitzicht stelde.

De coca-grossier gaf zich in juni uit vrije wil aan de autoriteiten over. De capitulatie van 's werelds meest gezochte crimineel vond plaats nadat het ministerie van justitie in Bogota de schriftelijke toezegging had gedaan dat Escobar „een bijzondere behandeling" ten deel zou vallen en hij in ruil voor medewerking aan politieonderzoek zou kunnen rekenen op strafmindering.

De regering bleef trouw aan haar woord. Escobar belandde in een speciaal voor hem gebouwde gevangenis. Hij beschikt daar over een luxueus ingericht privé-appartement, naast sportfaciliteiten en een compleet met flipperkasten uitgerust "elektronisch vermaakscentrum". De gevangen coca-baas laat zich 24 uur per dag omringen door zwaarbewapende lijfwachten, meest oud-intriganten van zijn formidabele huurlingenleger, die hem moeten beschermen tegen eventuele represailleacties van andere onderwereldfiguren .

De gevangene hoeft zich nooit eenzaam te voelen. Zijn agenda staat vol. Elke maand ontvangt Escobar ten minste tweehonderd gasten, voor het merendeel zakenrelaties. Het misMEDELLIN genis. daadimperium, verslagen maar niet vernietigd, vereist constante aandacht. "Hotel Chez Escobar", zoals de unieke strafinrichting schertsend wordt genoemd, is de prijs die de justitie van Columbia betaalt om waardevolle gegevens over de perverse cocaïnemafia te bemachtigen.

Strafreductie

Maar de chef van het roemruchte Medellin-syndicaat werkt niet mee. Hij zegt zich „niet prettig" te voelen in zijn nieuwe rol als politie-informant. De talmende coca-smokkelaar is slechts bereid om te getuigen in een rechtszaak waarin slechts enkele lilliputters uit de onderwereld terechtstaan. Bovendien zal zijn getuigenis alleen licht werpen op de criminele activiteiten van enkele inmiddels overleden mafiosi. Via een perscommuniqué liet de Fcto EPA onttroonde coca-koning onlangs weten dat hij zijn bekentenis louter en alleen aflegde omdat „de huidige wetgeving dit van mij eist". Het is te begrijpen dat het openbaar ministerie in Bogota niet erg ingenomen is met het gedrag van hun beroemde informant.

Pablo Escobar bespeelt het Columbiaanse apparaat van justitie op meesterlijke wijze. Zijn vrijwillige overgave geeft hem recht op een aanmerkelijke strafreductie. Door de openbaar aanklagers van kleine, onschuldige details te voorzien maar zich verder van de domme te houden, weet de super-crimineel zich verzekerd van verdere strafvermindering.

Juridische experts becijferden dat Escobar uiteindelijk maar enkele jaren achter de tralies zal doorbrengen. De maximale straf in Columbia voor coca-smokkel is dertig jaar. Escobars capitulatie haalt daar vijftien jaar van af. Zijn verdere medewerking reduceert de strafmaat opnieuw met ten minste 50 procent. Blijft dus over 7,5 jaar. Met goed gedrag kan de 'berouwvolle' smokkelbaas zich over vijf jaar alweer een vrij man noemen.

Cali-kartel

Deze gang van zaken zet kwaad bloed. De Columbiaanse media schreeuwen moord en brand. De regering in Washington liet weten het genadige gedrag van de Columbianen als „uiterst vreemd en zelfs schokkend" te ervaren. President César Gaviria verdedigt zich met het argument dat de arrestatie van prominente onderwereldfiguren op geen andere manier had kunnen plaatsvinden.

„Een speciale aanpak was vereist om een ook zeer uitzonderlijk probleem de wereld uit te helpen", aldus de president. Maar Escobars arrestatie heeft de coca-smokkelarij amper beïnvloed, zoals reeds blijkt uit de stabiel gebleven prijzen van het verboden poeder op de Amerikaanse markt.

Andere coca-syndicaten, zoals het in alle stilte opererende kartel van de stad Cali, hebben de exploitatie van Escobars smokkelroutes overgenomen. Dat gebeurde op verrassend efficiënte manier, zonder dat de verslaafde afnemers er iets van merkten.

De waarde van Pablo Escobar voor de justitie van Columbia is nu beperkt. Zijn coca-imperium ligt in duigen. De organisatie legt zich tegenwoordig toe op het beheren van de quasi-legale belangen van de 'grote baas'. Dat geeft gezien Escobars haast onmetelijke rijkdom al werk genoeg. De destijds als triomf gevierde arrestatie van de vermaarde cocasmokkelaar blijkt weinig meer dan symbolische waarde te hebben. Ook in de onderwereld is niemand echt onmisbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.