+ Meer informatie

Rechter VS vernietigt boorverbod

Regering komt met nieuw moratorium

3 minuten leestijd

WASHINGTON - Een districtsrechter in New Orleans heeft het verbod op het boren naar olie onder de zeebodem door de Amerikaanse regering gisteren vernietigd. Die vaardigt echter binnen enkele dagen een nieuw verbod uit. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar gisteren aangekondigd.

Salazar reageerde op het vonnis van de districtsrechter. Die gaf daarmee 32 bedrijven uit de offshore-industrie gelijk, die een kort geding waren begonnen tegen het verbod. Volgens de rechter is een langdurig verbod niet te rechtvaardigen omdat de negatieve gevolgen voor het lokale bedrijfsleven te groot zijn.

De regering van president Barack Obama had het zes maanden durende moratorium op boringen dieper dan 152 meter afgekondigd wegens de olieramp die zich sinds 20 april voltrekt in de Golf van Mexico. "Elke dag zien we in het weglekken van olie van de bron van BP duidelijk bewijs voor de noodzaak van een pauze met diepzeeboringen", aldus Salazar. "Het bewijs wordt nog sterker zo lang BP er niet in slaagt om de lekkage te stoppen."

Het olieconcern BP probeert al twee maanden tevergeefs een oplossing te vinden voor de lekke olieleiding op de bodem van de Golf van Mexico. Tientallen miljoenen liters olie zijn al in het zeewater terechtgekomen. Nog niet eerder deed zich in de geschiedenis van de Verenigde Staten zo'n grote milieuramp voor.

Het Witte Huis heeft direct beroep aangetekend tegen het besluit van de districtsrechter. Het moratorium is volgens de regering noodzakelijk om nader onderzoek te kunnen doen naar olieboringen op zee en om eventueel extra veiligheidsvoorschriften op te stellen. Door het verbod zijn 33 booreilanden stil komen te liggen.

Een kapot olieplatform zoals in de VS zou ook in Europa ernstige schade kunnen toebrengen. De EU heeft zelfs geen wetten die bepalen dat bij zo'n ramp in internationale wateren de vervuiler de schade betaalt, waarschuwde Europarlementslid Eickhout (GroenLinks) gisteren in een persconferentie.

De groene fractie in het Europees Parlement wijst erop dat er in het noorden van de Noordzee 27 boortorens staan die dieper gaan dan 180 meter. De diepste olieboortoren is van BP en gaat 480 meter diep, net noordelijk van Schotland.

"Omdat de olie in de Noordzee bij Nederland opraakt, gaan de maatschappijen steeds noordelijker zoeken. De omstandigheden zijn daar vergelijkbaar met die in de Golf van Mexico: diepe wateren, hoge golven."

Europa heeft nu wel regels voor vervuiling van kustwater, de bodem en voor de dood van bedreigde diersoorten. Maar volgens Eickhout ontbreekt er een duidelijke algemene EU-wet die bepaalt dat olieplatforms in internationale wateren voor de vervuiling moeten opdraaien.Boorverbod

- Districtsrechter vernietigt boorverbod Amerikaanse regering.

- Minister kondigt nieuw moratorium op olieboringen aan.

- Kapot olieplatform kan ook Europa ernstige schade toebrengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.