+ Meer informatie

Rabbijnen leggen geschil met leger over ceremonie bij

1 minuut leestijd

JERUZALEM (EPD) — Het geschil tussen de leiding van het Israëlische leger en rabbijnen over een militaire ceremonie bij de Klaagmuur is bijgelegd. De ceremonie van de Israëlische organisatie ter voorbereiding op de militaire dienst, Gadna, kan daarom op 14 augustus gewoon doorgaan, bericht de Israëlische krant Ha'aretz.

De rabbijnen die toezicht houden 'op de Klaagmuur hadden de ceremonie verboden, omdat zij een „ontwijding" van het heiligdom van het joodse geloof vreesden. De jongens en meisjes van de Gadna waren de afgelopen jaren slechts schaars gekleed. Bovendien stak het de rabbijnen dat sommigen elkaar kusten.

Het leger heeft de rabbijnen toegezegd dat de meisjes en jongens los van elkaar optrekken en „zedig gekleed" gaan. Rabbijn Jehuda Getz, die erop toe moest zien dat ieder zich hield aan de godsdienstige voorschriften aan de Klaagmuur, trad eerder dit jaar af, nadat een hoge legerofficier met een „broederoorlog" had gedreigd om de ceremonie door te zetten.

Ultra-orthodoxe groepen hebben aangekondigd op 14 augustus tegen de plechtigheid te demonstreren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.