+ Meer informatie

Charismatici openen buitengewone leerstoel

Post gestationeerd aan Vrije Universiteit

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam zal binnenkort een buitengewone leerstoel in de theologie van de charismatische vernieuwing worden geopend. Het gaat vooralsnog om een deeltijdbaan op vergoedingsbasis.

De nieuwe hoogleraar zal deel gaan uitmaken van de vakgroep systematische theologie van de VU. In het curatorium van deze universiteit zijn ook de twee initiatiefnemers van de leerstoel vertegenwoordigd. Dat zijn de Charismatische Werkgemeenschap Nederland en de stichting "Bouwen aan de nieuwe aarde".

Inmiddels is een sollicitatieprocedure gestart. Vereist worden een hoog wetenschappelijk niveau, een brede theologische belangstelling, onderwijskundige ervaring en bekendheid met de internationale ontwikkelingen op oecumenisch-charismatisch terrein. Verder moet de sollicitant zich verbonden weten met de traditie van de kerk en van de charismatische vernieuwing alsmede met de doelstelling van de Vrije Universiteit.

Door de secretaresse van de Charismatische Werkgemeenschap, mevrouw C. M. Buitenhuis uit Rotterdam, wordt meegedeeld dat momenteel steeds meer jonge theologen vragen om toerusting op het gebied van charismatische vernieuwing. Verder zou de vestiging van de leerstoel mede verband houden met het vertrek van oud-VU-hoogleraar prof. dr. J. Veenhof. „Maar of het initiatief haalbaar is, moet nog blijken", voegt zij relativerend toe.

500 adressen

Het bestand van de Charismatische Werkgemeenschap telt een kleine 500 adressen. Verder worden twee keer per jaar conventies gehouden waaraan „door steeds meer mensen wordt deelgenomen". In de 17 jaar van het bestaan van de werkgemeenschap blijkt sprake van een toename van 200 tot ruim 1000 belangstellenden. Steeds confereren zij een week lang over mogelijkheden om de gaven in de kerk te brengen.

Eerder besloot de Broederschap van Pinkstergemeenten tot het vestigen van een bijzondere leerstoel aan een rijksuniversiteit. Anders dan de Charismatische Werkgemeenschap beschikt de Broederschap over een georganiseerd ledenbestand van 35.000 leden. „Maar", zegt mevrouw Buitenhuis er direct bij, „de werkgemeenschap wordt weer gedragen door de kerken". CWN draait volgens haar op giften van kerken en particulieren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.