+ Meer informatie

Sterke groei van omzet religieus boek in VS

Grote vraag naar ethische onderwerpen

2 minuten leestijd

NEW YORK — De omzet in religieuze boeken in de Verenigde Staten is de laatste jaren gegroeid met een gemiddelde van 15 procent per jaar en uitgevers en boekhandelaren lezen er een reeks culturele en economische veranderingen in.

De groeiende belangstelling voor dit soort boeken — en de bijdrage aan de ruimere omzet — blijkt uit de honderden winkels die er in de Verenigde Staten bijgekomen zijn en die uitsluitend gewijd zijn aan godsdienstige literatuur.

Julie Cave van de Vereniging van Christelijke Boekverkopers in Colorado Springs, Colorado, zegt dat er op het ogenblik minstens 5.500 van dergelijke winkels zijn en dat 3.500 hiervan lid zijn van haar vereniging.

Deze aantallen slaan alleen op onafhankelijke winkels en omvatten niet de vele boekwinkels die eigendom zijn van kerkgenootschappen en sekten.

Julie Cave zegt dat de investering in een onafhankelijke religieuze winkel varieert van 10.000 tot 100.000 dollar. Velen begeven zich op het terrein alleen omdat ze het zakelijk interessant vinden. Anderen, en Cave denkt de meerderheid van eigenaars van religieuze boekwinkels, omdat ze zelf godsdienstig gemotiveerd zijn.

Religiositeit
Ted Andrew, directeur van de evangelisch- christelijke uitgeversvereniging van West Chester in Pennsylvania, is van mening dat behoefte achter de groei in het religieuze boek zit.

Bij het afnemen van de belangstelling voor sterk leerstellig en pastoreel gezag, zegt hij, neemt de vraag naar nieuwe, actuele religieuze boeken toe.

Afgezien van de Bijbel en bijbeluitleggingen, aldus Andrew, gaat de grote belangstelling uit naar verhandelingen over brandende kwesties als huwelijk en echtscheiding, abortus, kinderzorg, mislukking op school, misdaad en jeugddelinquentie, alcoholisme en verslaafdheid aan drugs.

De verkoop van het religieuze boek wordt volgens Andrew daarnaast niet weinig bevorderd door het optreden voor radio en televisie van evangelisten.

Een schatting van de totale omvang van de markt is zijns inziens niet te maken omdat zo weinig uitgeverijen vennootschappen zijn die hun omzetcijfers bekendmaken.

De grootste onafhankelijke uitgeverij is volgens hem Zondervan Corp. in Grand Rapids in Michigan, die een jaaromzet heeft van ongeveer 50 miljoen dollar. Thomas Nelson Co. in Nashville, Tennessee, heeft een omzet van ongeveer 35 miljoen dollar per jaar en Fleming H. Reveil Co. in Old Tappan, New Jersey, een firma van een eeuw oud, 20 miljoen.

Aanbod
De Rooms-Katholieke kerk en vele Reformatorische kerken doen aan boekpublicatie. Telt men tekstboekjes voor zondagsschool en seminarium mee, dan is de kerkmarkt groot, maar wanneer het gaat om het commerciële boek dan, meent Andrew, hebben de onafhankelijken een groter aanbod.

Zowel Julie Cave als Ted Andrew zegt dat de stoot tot de huidige bloei in religieuze boeken gegeven werd door leden van de protestantse evangelische kerken, waaraan laatstgenoemde toevoegt dat de markt nu zowel voor uitgever als handelaar uitwaaiert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.