+ Meer informatie

Lubbers vult top met Suriname zelf m

Politiek en economie hoog op agencia

2 minuten leestijd

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse regering lieeft een agenda bekendgemaakt voor het overleg dat enkele ministers met hun Nederlandse collega's op het eiland Bonaire zullen voeren. Een aanzienlijk deel van de agenda is terug te vinden in de notitie die minister-president Lubbers begin juni aan de Tweede Kamer deed toekomen en die bekend staat als „het plan-Lubbers".

Het overleg in Bonaire moet resulteren in procedures en tijdschema's voor vervolgbesprekingen. Die moeten worden vervat in een protocol van conclusies, zoals de Surinaamse delegatieleider, minister Subhaas Mungra van buitenlandse zaken, gisteren in Paramaribo meedeelde. „Het gaat om politiek overleg in eerste fase, dat een raamwerk moet bepalen voor verdragen die in een later stadium zullen worden gesloten en door de parlementen van Suriname en Nederland moeten worden goedgekeurd", aldus Mungra.

Hervatting van alle door Nederland opgeschorte verdragen en samenwerking op het gebied van drugsbestrijding en op politiek en bestuurlijk vlak staan hoog op de agenda die de Surinaamse regering gisteren publiceerde. De ontwikkelingssamenwerking moet worden hervat op basis van de uitgangspunten van 1975, toen Suriname onafhankelijk werd van Nederland.

Economie

Er moeten „modaliteiten" komen voor hernieuwde economische samenwerking en voor ondersteuning bij de uitvoering van het structureel aanpassingsprogramma. Suriname wil de financiering van de reeds goedgekeurde maar nog niet uitgevoerde projecten bespreken. Daarnaast moet het overleg gaan over reserveringen voor nieuwe projecten. De agenda geeft niet aan welke projecten voor financiering en reservering in aanmerking moeten komen.

Bij de samenwerking op politiek en bestuurlijke gebied denkt Suriname aan versterking van de democratische rechtsstaat, buitenlandse betrekkingen, defensie en institutionele versterking van het overheidsapparaat.

Er zijn aparte agendapunten voor samenwerking op het gebied van drugsbestrijding, wederopbouw en ontwikkeling van het binnenland, personenverkeer en vestiging van wederzijdse onderdanen.

De samenstelling van de ministersdelegatie werd eveneens officieel bekendgemaakt. Naast delegatieleider Mungra nemen aan het overleg met hun Nederlandse collega's deel de ministers Eddie Sedoc van planning en ontwikkelingssamenwerking, Siegfried Gilds van defensie en Soeshiel Girjasing van justitie en politie.

Het ministersoverleg, dat op 15 en 16 november plaatsvindt, wordt op 13 en 14 november voorafgegaan door ambtelijke besprekingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.