Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Het seizoen van de pompoen

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Het seizoen van de pompoen

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

De laatste jaren is er vele belangstelling voor pompoenen. Oranje pompoenen hebben inmiddels concurrentie gekregen van groene en grijxze soorten. 't Is nu het seizoen voor de fraaie, grote vruchten.

Momenteel is de pompoen/ v'toogst in volle gang. In veel voortuinen liggen Turkse mutsen, muskaatpompoenen en slangekalebassen te pronken. De pompoenenfamilie herbergt heel wat wonderlijk gevormde soorten met een grote verscheidenheid in kleur, grootte, vorm en smaak.

Zonnewarmte
Pompoenen gedijen het best als ze de ruimte krijgen, 'n Ideale plaats is de composthoop. Belangrijk is dat de planten over veel organische meststoffen beschikken. Kunstmest is uit den boze, want dat geeft waterige en minder lang houdbare vruchten. Naast voeding hebben ze vooral veel zonnewarmte en vocht nodig. Professionele kwekers zaaien de grote platte zaden direct in de volle grond. Maar omstreeks midden april kunnen de vruchten ook heel goed voorgezaaid worden op de vensterbank. De doorsnee van de potten moet minimaal vijftien centimeter zijn. Plant de zaden twee centimeter diep in een mengsel van drie delen goede potgrond en een deel scherp zand. Maak de grond vochtig met een plantenspuit en dek de zaden af met doorzichtig plastic of glas. Mooie stevige planten zijn het resultaat van veel licht en een kamertemperatuur van om en nabij de twintig graden. Naarmate de planten tot ontwikkeling komen kan het plastic of glas steeds vaker afgenomen worden. Nu kunnen de planten buiten afgehard worden. Na half mei, als de planten drie blaadjes hebben en er geen kans meer is op nachtvorst, mogen ze naar buiten.

Toppen
De ranken kunnen met gemak tot tien meter of meer uitgroeien. Uit de vrouwelijke gele bloemen komen straks de vruchten. Om ruimte te besparen kunt u de ranken ook toppen. Het nadeel van toppen is dat er minder vruchten groeien, maar daar staat tegenover dat de pompoenen wel beduidend groter worden. Vijftig kilo of meer is geen uitzondering. Er zijn soorten die minder lange ranken maken. Deze zijn geschikt als randbeplanting langs een border of pad. Qua smaak scoren de kleinere soorten het best. Hoe groter de pompoen hoe matiger de smaak maar als decoratie in de tuin zijn het wel blikvangers. Als de stelen ingedroogd zijn, of verkurkt, zijn de pompoenen rijp en klaar om te oogsten. Afhankelijk van het weer zal dat zo omstreeks eind augustus/begin september zijn. Oogsten kan letterlijk een zwaar karwei zijn. Vooral van de populaire winterpompoen Cucurbita maxima van het ras Gele reuzen. En ook de naam van de Atlantic Giant spreekt voor zich. Vaak worden er wedstrijden gehouden wie de grootste pompoen kan kweken. Knip de steel van de pompoen af (met een snoeischaar) op tien centimeter lengte. De steel zorgt voor een grappig uiterlijk. De meeste pompoenen en kalebassen zijn lang houdbaar. Bij een goede behandeling ver tot in de winter. Eenmaal geoogst kunt u ze het best droog bewa

Alpinopet
Er is nogal wat keus als het gaat om soorten die gekweekt worSpecialiteitenrestaurant Het Roode Wold te Nunspeet heeft een aantal heerlijke pompoenrecepten samengesteld. Tijdens het pompoenseizoen staan op de menukaart diverse gerechten waarin pompoenen verwerkt zijn. Dit recept is van chef-kok Jeroen Bosgraaf.

POMPOENFRIETEN
voor 4 personen. Benodigdheden: Hak de pompoen in frieten. Droog ze goed af en gooi ze in kokend frituurvet/olie. Haal ze eruit zodra ze er knapperig uitzien. Bestrooi de frieten met zout of kruiden en dien de 'alternatieve' frieten op.
den om de smaak en om hun decoratieve uiterlijk. Een kleine pompoensoort is de patisson. Hij lijkt op een vuil-witte alpinopet met een gelobde rand. Overigens zijn er ook lichtgroene- en gele rassen maar de witte zijn het bekendst. Ze zijn heel smakelijk met een vulling van uitjes, gehakt of restjes vlees. Tot dezelfde groep behoren de langwerpige spaghetti-, courgette- en slangenkalebas die ook eetbaar zijn. Snijd van de spaghettipompoen het steekje af en prik met een satépen of breinaald gaten in de vrucht. Kook hem helemaal onder water in z'n geheel met ietsje zout. Afhankelijk van de grootte is hij in dertig tot veertig minuten gaar. Laat de vrucht een beetje afkoelen en snijd nem in de lengte doormidilen. Verwijder draden Mpitten met een vork. Lekker •rt een saus van tomaten, kaa^ uien en een snufje kerrie. De eetbare pompoenen lenen zich bij uitstek om te experimenteren in de keuken. Niet alleen creatief maar ook culinair gezien kun je veel kanten op met Prinsenmutsen, Blue Hubert, Early Butter Nut en Uchiki Kuri...

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 1998

Terdege | 84 Pagina's

Het seizoen van de pompoen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 1998

Terdege | 84 Pagina's