+ Meer informatie

Reinigen gifgrond in het slop door trage wetgeving"

1 minuut leestijd

MOERDIJK (ANP) - Een wettelijke plicht om verdachte grond te melden voor milieuonderzoek duldt geen verder uitstel. De hoeveelheid gifgrond die wordt aangeboden voor reiniging is slechts de helft van de hoeveelheid volgens de prognose.

De reinigingsbedrijven dreigen in grote financiƫle problemen te komen en daarmee raakt de grondreiniging in het slop. Dit zei de Brabantse gedeputeerde Welschen gisteren in Moerdijk bij de opening van een installatie voor het reinigen van gifgrond van de Heidemij. Welschen is ook voorzitter van de stichting Servicecentra Grondreiniging (SCO). Gemeenten en provincies zijn verplicht verdachte grond te melden bij deze instantie,, die vervolgens beslist wat ermee gaat gebeuren. Voor bedrijven geldt een dergelijke wettelijke plicht nog niet.

De reinigingsbedrijven kampen ook met het probleem dat eenmaal gereinigde grond nauwelijks is af te zetten. Het hergebruik van de grond loopt volgens Welschen eveneens vast op te trage wetgeving, die moet zorgen voor duidelijke milieunormen bij gebruik van deze grond.

Ook vindt Welschen dat overleg over vervuilde waterbodems tussen de ministeries van VROM (milieu) en verkeer en waterstaat na anderhalf jaar tot resultaten moet gaan leiden. Volgens hem schrikt de overheid terug voor de hoge kosten die Rijkswaterstaat zal moeten maken voor het saneren van vervuilde waterbodems.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.