+ Meer informatie

Geldnood Kortgene bedreiging kerken

Geen restauratiesubsidies meer

2 minuten leestijd

KORTGENE — De Zeeuwse gemeente Kortgene dreigt in ernstige financiële moeilijkheden te raken door het abrupt wegvallen van restauratiesubsidies. De gemeente Kortgene heeft drie grote projecten onder handen, namelijk de Nederlands-Hervormde kerk, de toren van Kortgene en de Nederlands-Hervormde kerk van Colijnsplaat, waarmee een investering van drie miljoen gulden is gemoeid.

Donderdagmorgen heeft de gemeente Kortgene van de Rijksdienst voor de monumentenzorg te horen gekregen, dat nu de dienst 28 miljoen moet bezuinigen en er geen geld meer is voor subsidies van de drie objecten, die nu bijna voltooid zijn. Deze brief brengt de twee Nederlands-Hervomde kerk-gemeenten en Kortgene in ernstige financiële problemen omdat de bouwkosten in overleg met monumentenzorg voorgefinancierd zijn door de kerk en de gemeente.

Voor Kortgene met zijn 3400 inwoners zou oit betekenen, dat men per hoofd van de bevolking vijfhonderd gulden zou moeten bijdragen aan de restauratie van de drie pan-'' den.

Onaanvaardbaar
• Volgens burgemeester J. van de Linde van Kortgene is het abrups dichtdraaien van de restauratiesubsidiekranen volstrekt onaanvaardbaar. Hij vreest dat ook andere kleine gemeenten in Nederland hierdoor in ernstige financiële problemen zullen raken.

De gemeenteraad van Kortene heeft donderdagavond een door PvdA, VVD, CDA en SGP gesteunde motie gestuurd aan minister Gardeniers van CRM, waarin het stopzetten van de subsidie voor de restauratie van drie projecten in die plaats „onaanvaardbaar en desastreus" wordt genoemd.

Dat kost, zo becijferde de raad, de gemeente 1,7 miljoen gulden. Dat komt neer op een bedrag van vijfhonderd gulden per inwoner. „Een dergelijke besnoeiing is onvergelijkbaar en onredelijk", zo staat in de motie van de minister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.