+ Meer informatie

Aart Romijn (89) overleden

1 minuut leestijd

De schrijver Aart Romijn (89) is deze weekwisseling in een bejaardentehuis in Amsterdam overleden. De in Zaandam geboren Romijn genoot vooral in protestants-christelijke kring bekendheid.

Romijn was gedurende zijn hele leven werkzaam in het onderwijs. Hij publiceerde tussen 1936 en 1984 ruim dertig romans en verhalenbundels. In de jaren vijftig en zestig schreef hij voorts hoorspelen, tv-spelen en gedramatiseerde documentaires voor de NCRV. Hij begon als schrijver van jeugdboeken, maar vanaf 1948 ging hij vooral sociaal geëngageerde romans voor jongvolwassenen en volwassenen schrijven.

Van zijn jeugdboeken zijn "Van Hollandse jongens in de Duitse tijd" (1952) en "L'la de berendoder" (1955) verschillende keren herdrukt. Ook de "Geert Dammers-trilogie" (1948-1953) voor jongvolwassenen bleek populair. Uit zijn ervaringen als onderwijzer en hoofd van verschillende Amsterdamse lagere scholen en als leraar Nederlands en conrector in het voortgezet onderwijs putte hij voor de negen verhalen in "Schoolslag" (1976). Ook stof voor andere romans vond hij op school, in de problematiek van de oudere jeugd en sociale conflictsituaties. Het belangrijkste deel van het werk van Romijn is verschenen bij uitgeverij Bosch en Keuning in Baarn. Verschillende van zijn boeken zijn in het Duits vertaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.