+ Meer informatie

Gemeenten: Provincie ligt op ramkoers

3 minuten leestijd

SCHOONHOVEN - Dat één zwakke gemeente, Ouderkerk, de bestuurlijke toekomst van een hele regio kan bepalen, wil er bij de vier overige Krimpenerwaardgemeenten niet in. Een herindeling, en zeker een opgelegde, stuit op veel verzet.

"Draagvlak van onderop lijkt er nu even niet meer toe te doen", fulmineert SGP-fractievoorzitter J. W. van der Ham van de gemeente Ouderkerk. Hij is erg teleurgesteld over de opstelling van de provincie Zuid-Holland, die graag zo snel mogelijk een herindeling van de Krimpenerwaardgemeenten ziet. "In een nota van eind 2008 gaf de provincie nog aan dat herindeling vooral op vrijwillige basis door gemeenten gestalte moet krijgen. Dat telt nu blijkbaar niet meer. Jammer dat Gedeputeerde Staten hun oor geleend hebben aan de minderheidsopvatting die pleit voor herindeling."

Die minderheidsopvatting leeft vooral in de eigen gemeente van Van der Ham, Ouderkerk. In december nam de gemeenteraad daar een motie aan die zo snel mogelijk tot één Krimpenerwaardgemeente moet leiden. Alleen SGP en ChristenUnie stemden tegen.

In Vlist is, na Ouderkerk, nog het meeste animo voor een herindeling, al zijn ook daar de meningen verdeeld. De fracties van PvdA en SGP/ChristenUnie zijn daar als enige onomwonden voorstander van een herindeling, de overige partijen zien tal van mitsen en maren.

In de drie overige gemeenten is het verzet tegen een fusie een stuk massiever. "De provincie ligt duidelijk op ramkoers, de herindeling in de Krimpenerwaard m¾ét er blijkbaar komen, ondanks dat bij vier van de vijf gemeenteraden het draagvlak ontbreekt", zegt SGP-raadslid Both uit Nederlek, waar de raad in december unaniem besloot dat Nederlek een zelfstandige, vitale plattelandsgemeente moet blijven. "Wij leggen ons hoofd niet in de schoot en beraden ons op verdere stappen."

De bezwaren tegen een fusie hebben veelal te maken met het verlies van regie. In Bergambacht zou samengaan betekenen dat een deel van de plannen uit de structuurvisie niet meer kan worden uitgevoerd. "We hebben daar de nodige miljoenen voor opzijgezet. Het kan toch niet zo zijn dat anderen vervolgens in onze koelkast gaan graaien", licht fractievoorzitter H. W. Wassink van de gecombineerde SGP/ChristenUniefractie toe.

De bezwaren hebben volgens de SGP/CU, in Bergambacht de tweede partij, minder te maken met de angst dat het principiële geluid in een grote gemeente eerder verloren gaat. "In de Krimpenerwaard heerst overwegend een christelijke identiteit. Een fusie hoeft op dat punt niet verkeerd uit te pakken", denkt Wassink. "Maar mijn achterban geeft simpelweg aan: geen herindeling. In elk geval nu nog niet."

Ook in Schoonhoven leeft veel verzet tegen een herindeling, hoewel de gemeente niet tegen verdergaande samenwerking met de andere Krimpenerwaardgemeenten is. Daarbij komt dat de stad al ruim 725 jaar zelfstandig is, zegt fractievoorzitter J. P. Neven van de SGP/Christen-Unie op zijn weblog. "De autochtone Schoonhovenaar is trots op de stad en pas ver daarna komt de Krimpenerwaard als gebied."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.