+ Meer informatie

,,Ernstige professionele fouten in zaak-Dutroux"

Vraagtekens rond communicatie in onderzoek

2 minuten leestijd

Rijkswachtcommandant Detwain van Charleroi beschouwt Marc Dutroux als hoofdverdachte in de zaak van een verkrachting annex moordpoging op een jonge vrouw in Obaix in 1995. Hij heeft dit ook doorgegeven aan inspecteur Zicot van de gerechtelijke politie in Charleroi, maar die heeft blijkbaar niets met die informatie gedaan.

Detwain verklaarde dit gisteren tegenover de parlementaire onderzoekscommissie die zich bezighoudt met de gang van zaken rond het onderzoek in de affaire-Dutroux.

Gisteren hoorde de parlementaire commissie ook procureur Bourlet van Neufchâteau. Bourlet wees op ernstige professionele fouten in het onderzoek. Daarbij rees de vraag of Dutroux mogelijk door politie of justitie is geholpen om welke reden dan ook.

Bourlet liet inspecteur Zicot vorig jaar oppakken op verdenking van samenwerking met Dutroux in verband met handel in gestolen auto's. Het is niet bekend of Zicot ook in pedofiliezaken met Dutroux en zijn bende heeft samengewerkt. De verklaringen van Bourlet waren voor de parlementaire onderzoekscommissie overigens aanleiding om 's avonds procureur Marchandise uit Charleroi nog eens te ondervragen.

Bourlet zei overigens tegenover de parlementaire commissie dat hem tot dusver bij zijn onderzoek niets in de weg is gelegd. Hij verklaarde vorig jaar de zaak Dutroux tot op de bodem te zullen uitspitten ,,als men mij laat begaan".

Commentaar

Die opmerking lokte nogal wat commentaar uit, omdat men daarin een aanwijzing zag dat er vanuit justitiële of politieke kringen druk op Bourlet werd uitgeoefend. Tegenover de commissie verklaarde Bourlet dat hij die opmerking had gemaakt omdat de arrestatie van Zicot was gepland en hij het propaganda-offensief dat daarop zou volgen alvast een slag voor wilde zijn. Zicot heeft een tijd vastgezeten, maar is inmiddels weer vrijgelaten.

Het politie- en justitie-apparaat in Charleroi kwam gisteren niet alleen in opspraak door de professionele blunders die blijkbaar in het onderzoek rond Dutroux zijn gemaakt. Er werd ook bekend dat drie leden van het politiekorps van Charleroi en een lid van de gerechtelijke politie lid zijn van de satanische sekte "Abrasax" in Forchies-la-Marche.

Daar werd vorige maand huiszoeking gedaan omdat men banden vermoedde tussen deze sekte en de bende van Dutroux. Men was op het spoor van de sekte gekomen door een brief die was gevonden in het huis van Dutroux-handlanger Weinstein. Een politiewoordvoerder in Charleroi heeft het Abrasax-lidmaatschap van de politiemannen toegegeven. Hij zei daarmee geen problemen te hebben, ,,omdat iedereen in zijn privéleven moet doen wat hij wil".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.