+ Meer informatie

Heling in horeca moet aangepakt

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) De bestrijding van heling is niet een zaak van de politie alleen. Ook de gemeentebesturen kunnen er veel aan doen. Opkoperij in horeca-inrichtingen zou in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden moeten worden.

Dat staat in een gisteren verschenen rapport van de landelijk coördinator voorkoming misdrijven, getiteld Heling Aangepakt. Het verbod zou niet alleen moeten gelden voor horeca-gelegenheden waar alcoholhoudende dranken worden verkocht en waar de gemeente vaak al het intrekken van de vergunning als stok achter de deur heeft.

Ook de „droge horeca" en de zogeheten snuffelmarkten zou het gemeentebestuur aan een vergunningstelsel kunnen binden. Het gemeentebestuur kan een deel van zijn bevoegdheden delegeren aan de politie. De politie kan bij voorbeeld de bevoegdheid krijgen om —zonder tussenkomst van het bestuur— naar aanleiding van heling een horeca-inrichting voor maximaal 30 dagen te sluiten, aldus het rapport.

Verder beveelt de landelijk coördinator de gemeenten aan een vertrouwenspersoon voor de horeca in te stellen en steeds in gesprek te blijven met de horeca-ondernemers. De gemeente zou ook actieve voorlichting moeten geven aan de ondernemers over de risico's die zij lopen, als ze heling in hun bedrijf toestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.