+ Meer informatie

Geallieerden huiverig tegenover acties in Irak

Turkije en Egypte reageren afwijzend

2 minuten leestijd

WASHEVGTON/BAGDAD (RTR) - De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren gezegd dat de Iraakse leider, Saddam Hoessein, een „enorme vergissing" begaat als hij niet meewerkt met het openbaar maken van alle nucleaire voorzieningen in zijn land. Bush zei bovendien vertrouwen te hebben in de bondgenoten van de anti-Iraakse coalitie. Zij zullen geweld tegen Irak toepassen als dat noodzakelijk mocht zijn.

„We spreken er met onze vrienden en bondgenoten over", zei Bush, refererend aan nieuwe militaire acties tegen Irak. „Er zijn verscheidene niveaus van enthousiasme of van gebrek aan enthousiasme. Maar ik denk dat er eensgezindheid over bestaat dat dit liegen en bedriegen moet ophouden".

Eerder op de dag meldde de New York Times echter dat de bondgenoten van de VS hun terughoudendheid hadden uitgesproken over nieuwe bombardementen op Irak. Volgens de krant is de Egyptische president. Moebarak, ronduit tegenstander van het idee de overgebleven Iraakse wapenfaciliteiten te vernietigen. De Turkse premier, Jilmaz, verklaarde gisteren geen toestemming te geven voor het gebruik van de luchtmachtbases voor bombardementsvluchten. Saoedi-Arabië liet weten bij aanvallen op Irak nieuwe Patriot anti-raketraketten te willen om zijn luchtmachtbases te beschermen tegen mogelijke Iraakse vergeldingsaan vallen. Israël heeft gezegd 72 uur van tevoren op de hoogte gebracht te willen worden om zijn eigen defensiesystemen in gereedheid te brengen en heeft gevraagd om heropening van de directe telefoonverbinding met Washington.

Saddam doelwit

De VS hebben aangekondigd dat niet alleen eventuele overgebleven nucleaire installaties in Irak het doelwit zouden zijn, maar ook „leiderschaps-doelen", inclusief Saddam Hoessein, als men op de hoogte is van zijn verblijfplaats. De Britten zouden achter de plannen van de VS staan; Frankrijk opperde enige reserves, zo schreef de krant.

Irak heeft nieuwe gegevens verstrekt over nucleair materiaal. De nieuwe gegevens werden verzameld bij een bezoek aan de nucleaire opwerkingsfabriek in Tuwaitha, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Bagdad. Hier zou uranium worden verrijkt door middel van zogeheten elektromagnetische scheiding. Bagdad koos vermoedelijk voor deze methode omdat hiervoor alleen enorme elektromagneten nodig zijn en geen invoer van speciale nucleaire apparatuur, waardoor Irak niet de aandacht van buitenlandse inlichtingendiensten zou trekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.