+ Meer informatie

Verdachte overval op vrije voeten

Besluit na verzoek opheffing hechtenis

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Een van de twee mannen die Vforden verdacht van de overval op een Australisch echtpaar, de 31-jarige F. K. , is donderdagavond door de Amsterdamse rechtbank op vrije voeten gesteld. De raadkamer van de rechtbank nam deze beslissing na een verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis. Dit heeft de advocaat van de man, mr. J. I. M. G. Jahae, gistermiddag bekendgemaakt.

De andere verdachte, de 33-jarige E. V.. wordt nog vastgehouden. Volgens de verdenkingen van politie en Justitie verraste het tweetal in de nacht van 13 op 14 juli een jong Australisch echtpaar, dat in hun op het Singel geparkeerde auto zat. Het paar werd gedwongen op de achterbank van de auto te gaan zitten, waarna de overvallers hen naar Amsterdam-Noord reden.

De Australiƫrs werden gedwongen zich uit te kleden, waarna de vrouw door een van de mannen werd verkracht. Ten slotte moesten de slachtoffers onder bedreiging van een vuurwapen in het water springen. Ze wisten zichzelf zwemmend in veiligheid te brengen. De overvallers gingen ervandoor met 200 Britse ponden en 60 gulden.

Herkenning

Na hun aanhouding werden E. V. en F. K. met het echtpaar -dat op kosten van Justitie naar Nederland was teruggekeerd- geconfronteerd. Verdachte V. werd daarbij herkend. Een sorteerproef met politiehond Astor leverde voor beide verdachten belastende aanwijzingen op, aldus advocaat Jahae. Bij de proef werd gebruik gemaakt van de passagierszitting van de betrokken auto. Anderzijds bleven haar- en vingersporen-onderzoeken zonder resultaat.

Wegens afwezigheid van woordvoerders kon van de zijde van het Amsterdamse parket geen commentaar worden geleverd. Advocaat Jahae tast nog in het duister omtrent de eventuele verdere vervolging van zijn cliƫnt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.