+ Meer informatie

Rechtstreeks debat Giscard Mitterrand

1 minuut leestijd

PARUS — President Valery Giscard d'Estaing van Frankrijk heeft een brief in de vorm van een ultimatum geschreven aan Francois Mitterrand, zijn socialistische tegenstander in de strijd om het presidentschap, om hem op 5 mei te treffen in een debat op de televisie.

„Ik ben op 5 mei om half negen 's avonds in de televisiestudio om er meit u, en u alleen, te debatteren over zaken die de toekomst van ons land aangaan", schreef de president.

Het was Mitterrand die dag en uur aanvankelijk had voorgesteld, maar hij had er een aantal eisen aan verbonden, zoals ondervraging van beide kandidaten door vier journalisten en een rechtstreeks debat met Giscard van maar een kwartier.

„Ik stel geen enkele voorwaarde en wens dat men geen procedures voor de uitzending vaststelt", aldus Giscard, die eraan toevoegt: „Ik wil met u praten, en niet met derden".

Het staan door de socialistische kandidaat op bepaalde regels schijnt het resultaat te ?ijn van het duel dat Giscard en Mitterrand tijdens de presidentsverkiezingen van 1974 geleverd hebben. Waarnemers vonden het optreden van Giscard toen beter dan dat van zijn tegenstander.

Met het touwtrekken rond het televisiedebat valt de oublikatie samen van een opiniepeiling door het instituut „Ifop" in het weekblad „Le Point", volgens welke in de tweede ronde van de verkiezingen op 10 mei Mitterrand kan rekenen op 51.5 procent der stemmen en Giscard d'Estaing op 48.5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.