+ Meer informatie

Dames uit Noord-Holland bij Europese parlement

Reisleidster: ,,We hebben veel opgestoken''

3 minuten leestijd

STRAATSBURG — „Zeg mevrouw Van den Heuvel, vindt u niet dat van onze sociale voorzieningen misbruik wordt gemaakt?" Achter de tafel is het even stil. Vergeer (CDA), MayWeggen (CDA) en Van den Heuvel (PvdA) hadden op veel gerekend, maar niet op deze vraag.

Plaats van handeling: een kleine zaal van het Europese parlement in Straatsburg.

Vijftig vrouwen van de plattelandsvereniging uit Wieringerwerf zijn een weekje op stap. Straatsburg, waar het Europees parlement meestal domicilie kiest, werd de bestemming. Waarom? Reisleidster en organisatrice mevrouw De Vries: „In onze afdeling praten we veel over politiek. We merkten toen dat er groot onbegrip bestond over het reilen en zeilen van het Europees parlement. Vandaar deze reis. Hoewel we een kleine reiskostenvergoeding krijgen, betalen de dames bijna alles uit eigen zak. Ik vermoed dat dit reisje ons op zo'n vierhonderd gulden per persoon komt. Maar we vinden het het waard."

Maandagmorgen. In alle vroegte zijn ze uit Wieringerwerf vertrokken. De meesten zijn zestig plus, maar ook enige jongere boerendochters hebben zich voor deze reis opgegeven. Na de lange rit naar Straatsburg komt een dag later de teleurstelling, of, zoals een van de vrouwen stelt: „Kunt u me zeggen waarom er zo weinig parlementariërs in de zaal zitten?" De uitleg valt het drietal achter de tafel niet te zwaar. Er wordt gerefereerd aan de situatie in de Tweede karrier. „Daar zijn ze toch bok niet altijd aanwezig als er gedebatteerd wordt", stelt Vergeer.

Wereldoorlog

Vergeer wees de dames uit NoordHolland o.m. op de grote consequenties die het afstoten van Straatsburg als vergaderplaats met zich meebrengt. „Stelt u zich ééns voor dat Giscard opnieuw voor zeven jaar wordt gekozen als president van Frankrijk. Dan zie ik voor ons geen enkele verandering. Op voorspraak van de president van Frankrijk heeft de Europese top in Maastricht besloten dat er voorlopig geen verandering zal komen in de status quo van het parlement. De zetels blijven dus onaangeroerd. Stel nu eens da' wij als parlementariërs in juni beslisser om Brussel als zetel aan te wijzen. Da' zou een wereldoorlog binnen Europ; betekenen".

Reacties uit de zaal komen er nauwelijks. Wel mompelt een dame nogal verstaanbaar dat ze sinds vanmorgen geer koffie heeft gehad. Het ontberen var het kopje koffie dreigt even het betoof van de parlementariërs te overstemmen, maar mevrouw May-Wegger heeft de oplossing. „In Frankrijk, dames, bestaat er 's ochtends geen koffieuurtje. U bent hier gast van het parlement en niet van ons". De uitleg wordl geaccepteerd en de zaal fleurt weer of als specifieke ^ vrouwenonderwerper aan de orde komen. De positie van ds vrouw in de EG en de voor en tegens var abortus worden door de dames Van der Heuvel en May-Weggen nog al duidelijk uitgelegd.

Zoals op een verkiezingsbijeenkomst kwijten May-Weggen en Van den Heuvel zich van hun taak. De dames vertrekken uiteindelijk toch met een tevreden gevoel. „Ikdenk dat we vanmorger veel hebben opgestoken", zegt de reisleidster De Vries. „Over enige weker gaan we naar Brusse' maar we moeter eerst sparen"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.