+ Meer informatie

Sowjets lopen niet warm voor vrije markt

2 minuten leestijd

WASHINGTON (RTR/AFP) Een groot deel van de Sowjetbevolking voelt nog maar weinig voor de ideeën van president Gorbatsjov om de economie voor een belangrijk gedeelte om te vormen naar westers model.

Dat is gebleken uit een in de afgelopen dagen gepubliceerde Amerikaanse opiniepeiling onder ruim 2200 inwoners van de republieken Oekraïne, Litouwen en de Russische Federatie. De peiling werd in mei gehouden.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden (54 procent in de Russische Federatie en 53 procent in de Oekraïne) toonde zich voorstander van de invoering van een vrije-markteconomie. Gevraagd om een keuze te maken tussen het socialisme en het kapitalisme, zei 40 procent van de Russen meer te voelen voor het kapitalisme. Ruim 45 procent sprak zich uit voor het socialisme. 10 procent wil het bestaande communistische systeem handhaven.

De Sowjetburgers zouden particulier eigendom vooral toejuichen binnen de agrarische sector. Een meerderheid zou de staatsinvloed willen handhaven in de zware industrie, de elektriciteitsbedrijven en de telecommunicatie. Over de begrenzing van winsten in het bedrijfsleven waren de meningen verdeeld. ment. Akzo financiert verder de door het concern gegarandeerde leningen van 3,7 miljard peseta plus 57,5 procent van de niet gegarandeerde leningen die La Seda is aangegaan, hetgeen eveneens een bedrag van 3,7 miljard peseta is.

Bovendien betaalt Akzo 600 miljoen peseta voor de betaling van de salarissen bij La Seda over augustus. Het totale bedrag dat Akzo betaalt, bedraagt derhalve acht miljard peseta (ƒ 143 miljoen).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.