+ Meer informatie

Aandoeningen bij suikerpatiënten

3 minuten leestijd

Suiker is zoet en veel mensen vinden het lekker. In de westerse 'beschaving' wordt heel veel suiker gegeten. Suikerziekte of Diabetes Mellitus is een ziekte die ontstaat als het lichaam de opgegeten suiker niet op de juiste wijze kan verwerken. In Nederland komt dit bij ongeveer 450.000 mensen voor.

Meneer Metselaar komt met een vrij alledaags probleem. Hij heeft last van een jeukende voet. Er zijn wat schiifertjes en roodheid op de voorvoet te zien en tussen de tenen is er een soort wit beslag waar te nemen. In de volksmond is dit zwemmerseczeem. Het is echter eigenhjk een schimmehnfectie. Meneer krijgt een tube antischimmelzalf mee en daarmee is het probleem opgelost. Meneer Metselaar komt na 3 weken terug. „Het spul helpt geen zier en mijn andere voet en mijn handen jeuken ook al." Zijn handen en voeten laten een uitgebreide schimmelinfectie zien. Dit is een onverwachte uitkomst van een vrij vanzelfsprekend iets, zodat ik de bloedsuikermeter er maar eens bij haal. Het suikergehalte van het bloed is ongeveer 20, de normaalwaarde ligt ongeveer tussen de 3,5 en 7,8. Door het hebben van een hoog suikergehalte in het bloed en dus ook de huid kon de schimmel zich zo goed ontwikkelen, ondanks het toch wel redelijk goede 'spul'.

Dorst
Meneer Opperman komt op het spreekuur met het verhaal dat hij de laatste tijd zo'n dorst heeft en dat hij er zelfs 's nachts uit moet om bij te tanken. In de familie komt nogal veel suikerziekte voor, vandaar dat hij ook maar eens gekomen is. Zijn suiker zit ook zo rond de 20, waardoor de diagnose Diabetes Mellitus gesteld kan worden.

Gewichtsverlies
Mevrouw Stucadoor is een gezellige tante die graag lekker eet, en dan ook nog wat veel. Ze weegt rond de 200 pond en is in haar leven minstens 200 pond afgevallen. Maar er wordt dan gelijk bijgezegd dat ze de afgevallen pondjes er steeds zo weer bij had. Ze klaagt over moeheid, ze kan zo maar in de stoel in slaap vallen. Wat haar het meest verontrust, is dat ze afvalt zonder dat ze er wat voor hoeft te doen! Bij navragen drinkt ze ook wel wat veel, maar dat deed ze altijd al. Ook plast ze veel. Het bloedsuikergehalte wijst alweer naar de diagnose zoals wij beroepshalve noemen: 'een verse Diabeet'.

Insuline
De pancreas of alvleesklier is de klier die van belang is voor het verwerken van de suiker uit onze voeding. Het produceert de stof insuline, die ervoor zorgt dat de suiker uit het bloed de lichaamscellen in kan. Daar wordt de suiker gebruikt voor de energievoorziening. Bij te weinig insuline of een ongevoeligheid van de cel voor de insuline blijft er te veel suiker in het bloed achter. Het gevolg is dat de cel te weinig energie krijgt, met als gevolg moeheid. Tevens gooit de nier suiker via de urine uit ons lichaam als de bloedsuikerwaarde meer dan 10 bedraagt. Dit laatste kost ook veel water, je plast immers geen suikerklontljes uit. Dit verklaart de hevige dorst. Ook verklaart dit het afvallen. Er wordt immers veel 'energie' uitgeplast. De huidinfecties, de vergrote gevoeligheid voor schimmels en dergelijke komen doordat de gemiddelde bacteriën en schimmels ook zoetekauwen zijn. Hoe zoeter, hoe sneller de groei, tot op zekere hoogte.

Gelijkmatig
De behandeling is erop gericht om de suikerhoeveelheid van het bloed zo gelijkmatig mogelijk te houden. Dit wordt als eerste bereikt door een aangepaste voeding. Tevens worden medicijnen in tabletvorm gebruikt en wordt insuline ingespoten. Hierop zal in een volgende aflevering worden ingegaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.