+ Meer informatie

Leven in Gouda fors duurder

2 minuten leestijd

GOUDA - De onroerend-goedbelasting en de gemeentelijke leges ia. Gouda gaan volgend jaar met 4 procent omhoog. He» reinigingsrecht wordt hoger dan verwacht, zodat de lastendruk voor de Gouwenaars behoorlijk zal stijgen. Dat blijkt uit dej gisteren gepresenteerde begroting" 1992.

„Gouda kent een schaarste aan financiële middelen. De omvang van noden en wensen overtreft vele malen de financiële ruimte voor nieuw beleid. Financiële marges ontbre-5 ken", zo schrijft het college. Toch, zegt het verheugd te zijn met een.'; sluitende begroting en met een struc-1' turele ruimte voor nieuw beleid van 830,000 gulden, terwijl in de Kader-., nota nog werd uitgegaan van 616.000 gulden. Het verschil wordt gestort in het fonds Nivellering Woonlasten.

Door de kosten van de dienst ;; openbare werken op de burger te • verhalen, rekent het college met een voordeel van 261.000 gulden. Daar- , door gaan wel het rioolrecht en het reinigingsrecht met respectievelijk 2,3 en 4,4 procent omhoog. Wie een dak- . kapel wil zetten, betaalt voortaan geen 33, maar 150 gulden. Het minder verzenden van commissiestukken moet ook 15.000 gulden opleveren. Particuliere monumentenbezitters krijgen geen gratis deskundige hulp. van de gemeente meer. Opbrengst: 30,000 gulden.

Leges voor een woonvergunning worden duurder, de contributie voor de openbare bibliotheek gaat weer twee gulden per jaar omhoog tot een bedrag van 30 gulden. Het college wijst erop dat er nog onzekerheden zijn die niet in de begroting konden worden verwerkt. Het had zich door de Operatie Nieuw Voor Oud (ONVA-B) tot taak gesteld in 1992 1^ miljoen gulden te bezuinigen. Meni heeft zelfs 1,7 miljoen gehaald, maar! wil daarvan weer 850.()00 gulden be-' steden voor nieuw beleid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.