+ Meer informatie

Paling en aal uit rivieren slecht

Ministerie ontraadt consumptie

1 minuut leestijd

DEN HAAG — In aal en paling uit de grote rivieren en een aantal andere Nederlandse wateren zijn dusdanig hoge gehalten gechloreerde koolwaterstoffen en PCB's aangetroffen (PCB's zijn polychloorbiphenylen en behoren tot de groep gechloreerde koolwaterstoffen), dat het eten ervan wordt ontraden.

Dit heeft het ministerie van Landbouw meegedeeld. Het gaat om aal en paling uit Rijn, Maas, Waal, IJssel, Maas-Waalkanaal, Merwede, Lek, Bergsche Maas, Hollandsch Diep, Haringvliet, Biesbosch, Amer, Dordtse Kil, Noord, Nieuwe Maas, Oude Maas en Ketelmeer. Aal en paling uit andere viswateren kan — aldus het ministerie — zonder bezwaar worden gegeten.

Toelaatbaar
Het ministerie van Volksgezondheid en dat van Landbouw en Visserij hebben onderzoekingen laten verrichten naar de hoeveelheid PCB's in aal en paling. In de vis uit de genoemde wateren werd tien tot vijftien milligram PCB's per kilogram produkt vastgesteld. Donderdag is tussen de twee ministeries overeensteniming bereikt over de toelaatbare hoeveelheid per kilogram produkt: vijf milligram. Volgens het ministerie van Landbouw zal deze norm zo spoedig mogelijk wettelijk worden vastgesteld.

Het ministerie van Landbouw en Visserij raadt sportvissers dringend aan geen zelfgevangen aal of paling uit de met name genoemde wateren te eten. De directie visserijen van het ministerie zal op korte termijn met het visserijbedrijfsleven overleg gaan plegen over de ontstane situatie. De vangst van beroepsvissers en de importen zullen worden gecontroleerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.