+ Meer informatie

LSV: Voortaan elke week zondagsdienst

Patiëntenplatform beraadt zich op juridische stappen

3 minuten leestijd

UTRECHT — De medisch specialisten laten liet niet bij die ene actiedag die ze gisteren hebben georganiseerd. De Landelijke Specialistenvereniging (LSV) kondigde gisteren lan dat de tweede fase van haar actieplan tegen de verlaging van de onkostenvergoeding volgende week in werking treedt: de medici zullen voorlopig elke week een werkdag liet bijltje erbij neerleggen en alleen voor spoedgevallen bereikbaar zijn. Het Landelijk Patiënten/Consumenten Platform overweegt inmiddels juridische stappen te nemen tegen de LSV.

Voor aanstaande maandag heeft de LSV de eerstvolgende zondagsdienst gepland. De week daarop moet het de dinsdag zijn, daarna de woensdag, enz. Voor de specialisten komt die extra zondag in de week neer op een 38-urige werkweek, aldus de LSV. Een woordvoerder van de specialistenvereniging zei gisteren dat dit actiemiddel „in principe tot in het oneindige" voort kan duren, maar dat Je LSV hoopt dat onder druk van de actie spoedig een regeling kan worden getroffen met staatssecretaris Dees van volksgezondheid. Hij trok Je vergelijking met de schippersblokkade, die vorige week ook resultaat heeft opgeleverd.

De voortzetting van de zondagsdienst-actie zal in ieder geval voor maandag betekenen dat er weer veel afspraken van patiënten afgezegd moeten worden. De LSV hoopt dat daarna patiënten en doorverwijzende huisartsen voldoende op de hoogte lullen zijn om rekening te kunnen houden met de actiedagen. De ziekenhuizen zullen volgens de LSV woordvoerder advertenties zetten met de precieze data.

Tevreden

Over de respons op de actie-opoep gisteren was de LSV aan het ;eind van de dag heel tevreden. De LSV noemt de actiedag een succes. LSV-coördinatoren in het hele land lebben vastgesteld dat de deelname van de specialisten bijna volledig was. Gemiddeld houden we het op 95 procent", aldus de woordvoerder. De LSV gaf toe dat het bij de meeste academische ziekenhuizen geen 'zondag' was, maar ontkende dat de actie in sommige van die ziekenhuizen helemaal geen effect heeft gehad.

Volgens de LSV hebben zich nergens problemen voorgedaan, al hebben hier en daar wel patiënten die niet op de hoogte waren, onverrichter zake naar huis terug moeten keren. Er waren gisteren ook specialisten die uit principe weigerden mee te staken, maar hoeveel dat er waren wist de LSV niet.

LPCP

Het Landelijk Patiënten/Consumenten Platform (LPCP) overweegt juridische stappen tegen de Landelijke Specialisten Vereniging (LSV) nu deze heeft aangekondigd verder te gaan met acties tegen de verlaging van de praktijkkostenvergoeding. Het LPCP zou met het oog hierop vandaag rechtskundig advies inwinnen, aldus woordvoerder J. van der Wilk desgevraagd.

Volgens Van der Wilk gaan de specialisten veel te ver, nu nieuwe acties zijn aangekondigd waarvan de patiënt de dupe wordt. „De specialisten grijpen veel te gemakkelijk naar dit middel in hun pogingen de overheid onder druk te zetten. Dit kan natuurlijk niet meer. Te meer omdat de juridische middelen om iets aan de gewraakte beslissing te doen, nog helemaal niet zijn uitgeput.

Rechtbank

Ook voor de Haagse rechtbank werd gisteren een pittige woordenstrijd gevoerd. Mr. A. G. Maris, optredend namens de LSV, noemde het betoog van zijn tegenpleiter, mr. G. R. J. de Groot, „een schandelijk en een huichelachtig verhaal". Namens de LSV diende over de korting op de kostenvergoedingen een kort geding tegen staatssecretaris Dees.

Maris' opmerking sloeg op de mededeling van De Groot dat het kabinet het vaststellen van het norminkomen van de specialisten en het goedkeuren van de richtlijnen die het Centraal Orgaan Tarieven Gezondheidszorg (COTG) maandag heeft vastgesteld voor de praktijkkostenvergoeding, wil uitstellen om de discussie over de opzegging van het Generaal Akkoord niet te belasten. Volgens Maris wil het kabinet deze in 1984 met de LSV gesloten overeenkomst juist per 1 juli opzeggen om norminkomen en kostenvergoeding te kunnen verlagen.

Op zijn beurt verweet De Groot Maris dat hij de president iets probeerde wijs te maken met de stelling dat het de LSV bij de kostenvergoeding niet om de bedragen gaat, maar om het principe. Het COTG heeft maandag besloten de vergoeding voor praktijkkosten gemiddeld met veertig mille te verlagen tot 65.000 gulden per specialist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.