+ Meer informatie

HGJB raakt Gelderse subsidie toch kwijt

Jaar in van 19 december tot 4 januari speciale introductie-aanbiedingen WADDINXVEEN Kerkstraat 23 01828-1 1919 „Bijzondere organisaties gebrandmerkt"

2 minuten leestijd

ARNHEM — Een meerderheid van Provinciale Staten van Gelderland steunt het collegebeleid waarbij algemene steunorganisaties voortaan meer subsidie krijgen dan bijzondere organisaties. Dit betekent dat de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) haar subsidie in 1994 kwijtraakt.

De fractieleiders R. Seegers (CDA), H. Frens (SGP) en mr. R. van Dam (RPF/GPV) laakten de achterstelling van bijzondere organisaties. „Met de keus die u voorstelt, jaagt u een eenheidsmodel na dat in onze samenleving niet past. Dit is een aanzet tot liquidatie van bijzondere organisaties. Zij worden ondanks hun vele goede werk door dit voorstel gebrandmerkt", stelde Seegers. De SGP'er Frens noemde het GS-voorstel „ondemocratisch" en vond dat de D66-gedeputeerde de kastanjes uit het vuur mag halen voor PvdA en VVD.

PvdA-fractieleider drs. G. E. Hartman stelde dat algemene organisaties aan alle levensovertuigingen onderdak bieden, zodat er geen levensovertuigingen benadeeld worden door het voorstel. CDA'er Seegers vond dat echter hetzelfde als wanneer alle fractiesecretariaten „op één hoop geschoven zouden worden".

Gedeputeerde M. J. Louppen-Laurant (D66) benadrukte dat bijzondere organisaties niet alle subsidie verliezen, maar dat die daalt van 2 naar 1,4 miljoen. „Des te opvallender is het dan dat één organisatie, de HGJB, geheel buiten de boot valt", vond mr. Van Dam, die stelde dat GS geen enkele moeite doen om de schijn van discriminatie weg te nemen.

Uiteindelijk stemden alleen CDA (inclusief gedeputeerde M. E. Ch. E. Nagel-Cornelissen), SGP en RPF/GPV voor het amendement dat algemene en bijzondere organisaties wilde gelijkschakelen.De CDA-gedeputeerden J. van Dijkhuizen en G. C. Voerman stemden tegen.

Verlenging S-1

De motie van SGP en Groen Links om de verlenging van de S-1 ten westen van Voorthuizen in de richting van Ermelo en Putten te laten vervallen, kreeg geen steun van de andere fracties. VVD-fractieleider mevrouw C. E. van Berkestijn-Terlingen vond het «iet het juiste moment voor een dergelijke uitspraak. De Staten moeten pas een oordeel vellen als GS-met een voorstel gekomen zijn, verklaarde zij. Ook mr. Van Dam (RPF/GPV) vond de motie „te ver gaan". Gedeputeerde T. R. Doesburg sloot heroverweging van het besluit' echter niet uit, maar vond dat dat geen haast heeft.

Een statenmeerderheid, bestaande uit CDA (met uitzondering van de drie gedeputeerden), VVD en SGP, besliste dat GS de rente van het ontgrondingenfonds (1,3 miljoen) niet aan dit fonds mogen onttrekken. Bij andere fondsen gebeurt dit wel, maar daar is sprake van geld van het provinciebestuur, terwijl in het ontgrondingenfonds door particulieren geld gestort wordt, stelden de vier fracties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.