+ Meer informatie

HCS vervangt top om bedrijf te redden

Ohdememing zwicht voor tegenstand

3 minuten leestijd

DEN BOSCH (ANP) - Het automatiseringsbedrijf HCS is gezwiclit voor de druk van grootaandeelliouders en banken. Financieel-directeur J. Sanders maakt plaats voor voormalig Boskalis-directeur L. Nelissen. Daarmee is de wens van de aandeelhouders in vervulling gegaan.

Ook president-commissaris C. Vissers moet het veld ruimen voor zwaargewicht en voormalig Shell-be'stiJtlr^er J. van Engelshoven. J. Beks, die bij Heineken ervaring heeft opgedaan als financieel directeur, wordt lid van de raad van commissarissen. Dit heeft HCS gisteren bekendgemaakt.

Opstappen

Al eerder maakten de grootaandeelhouders Albada Jelgersma, Van den Nieuwenhuyzen en Melchior kenbaar dat Sanders en Vissers op moesten stappen. HCS zat toen diep in de problemen en zou „gered" worden door J. Kuijten, de oprichter en voormalig eigenaar van HCS. De groep van drie wilde onder geen beding dat Kuijten de onderneming zou redden. Vooral het plan van de voormalige eigenaar om Infotec, de „parel" van HCS, voor een groot deel over te nemen in ruil voor financiële ondersteuning, viel niet in goede aarde.

President-directeur E. van den Boogaard ontkent dat Sanders een stapje terug heeft moeten doen onder druk van de grootaandeelhouders. „Hij wordt directeur operationele zaken en is verantwoordelijk voor de Benelux. Door de komst van Nelissen bestaat er nu een directieteam van drie personen", aldus Van den Boogaard. Dat Vissers zijn functie op zou geven als president-commissaris was volgens Van den Boogaard besloten tijdens de uitwerking van de emissieplannen met de banken en grootaandeelhouders. Vissers blijft overigens wel lid van de raad van commissarissen. Ook J. de Kort heeft zijn lidmaatschap van de raad van commissarissen opgegeven.

HCS heeft in de eerste zes maanden van 1991 een nettoverlies geleden van ƒ 125 miljoen tegenover een winst van ƒ 16 miljoen over heel 1990. Het bedrijf durft geen prognose voor heel 1991 af te geven. Het ope-, rationele verlies bedraagt ƒ 41 miljoen. Daar bovenop komen nog buitengewone lasten van ƒ 84 miljoen. De buitengewone lasten zijn voor een groot deel (ƒ 63,5 miljoen) ontstaan door de afwaardering voor 50 procent van de verliesgevende Amerikaanse dochter Savin. Door de afwaardering is het eigen vermogen zeer sterk gedaald tot ƒ 28 miljoen. In totaal bedraagt het garantievermogen ƒ 165 miljoen bij een balanstotaal van ƒ 736 miljoen.

Canada

Volgens Van den Boogaard wordt nu onderhandeld over de verkoop van Savin Canada. Hij verwacht op de verkoop van de Canadese vestiging een boekwinst te boeken, want: „Met het geld uit de verkoop van Savin Canada kunnen wij Savin in de Verenigde Staten ondersteunen. HCS steekt er in ieder geval geen geld meer in". Of er ook over de verkoop van Savin in de Verenigde Staten wordt gesproken, wil Van den Boogaard niet bevestigen. „Het is moeilijk een verliesgevend bedrijf te verkopen".

HCS wil de kosten flink terugbrengen. De organisatie was volgens de bestuursvoorzitter afgestemd op een hoge groei. Hij verwacht geen collectief ontslag voor grote groepen personeelsleden, maar „gedwongen ontslagen zijn niet te vermijden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.