+ Meer informatie

Kinderen verliezen speelterrein

„Ze spelen doktertje met de spuiten die junks rond laten slingeren

4 minuten leestijd

AMSTERDAM — De woonomgeving is voor kinderen steeds minder veilig. Vooral in de grote steden hebben auto's veel speelruimte opgeëist. Ze moeten zich vaker zien te vermaken in speciaal voor hen aangelegde speelplaatsen. Hier kunnen kinderen veilig spelen, maar er is te weinig rekening gehouden met de behoefte aan spanning en avontuur.

Naast een toezegging om jaarlijke bijna een half miljoen gulden meer subsidie te geven voor het speeltuinwerk, gaf minister D'Ancona van WVC stadsontwikkelaars gisteren de opdracht mee om creatiever aan de slag te gaan om goede speelruimten voor kinderen te ontwerpen. De minister sprak op het congres "Spelen in de architectuur", dat onder andere werd georganiseerd door de landelijke organisatie voor speeltuinwerk en jeugdrecreatie (NUSO) en de directie jeugdbeleid van het ministerie van WVC.

De jeugd is lastig, maakt herrie, trapt ballen door ruiten en bekladt muren en trottoirs. Volgens prof. dr. H. Priemus, hoogleraar volkshuisvesting, is dit het vastgeroeste beeld over jongeren vandaag de dag. Hij vroeg zich af óf kinderen niel meer reden tot klagen hebben, omdat zij erg veel speelterrein verloren hebben aan de auto. „Er dan zwijgen we nog over de uitlaatgassen die dooi spelende kinderen -met neuzen op knalpijphoogte- wordt ingeademd".

Terrein verloren

Ook in andere opzichten hebben kinderen buiten terrein verloren. Priemus wees hierbij op de toenemende overlast van drugsgebruik in wooncomplexen. „Kinderen spelen zelfs doktertje met de spuiten die junks hebben laten slingeren". Een kwalijk gevolg van de toenemende onveiligheid van publieke ruimten is, dat deze uit veiligheidsoverwegingen vaak door bewoners worden ingepikt. Ook gemeenten werken mee om deze groene zones te privatiseren. Het gevolg is dat er voor kinderen weinig avontuurlijke en vrije speelruimte overblijft. Daarbij komt nog dat vele hectaren stoep en groen door hondepoep niet langer als speelgelegenheid in trek zijn.

Na alle sombere geluiden zag Priemus een lichtpunt in de toenemende aandacht die aan buurtbeheer wordt geschonken. Een goed stedelijk beheer en buurtbeheer vormt een goed kader voor een gemeentelijk speelruimtebeleid. „En dan heb je niet opeens een goede speelruimte door een paar schommels en wippen te plaatsen. Er is behoefte aan plaatsen die door jongeren van verschillende leeftijdsgroepen gebruikt kunnen worden. Ze moeten zich hier ongedwongen kunnen ophouden zonder de omwonenden overlast te bezorgen. Het is juist de kunst om de publieke ruimten geschikt te maken voor meerdere doelgroepen: van huisvaders die op een zomeravond jeu-de-boules willen spelen, via badmintonnende pubers tot peuters die op dezelfde plaats hun fantasiespel spelen".

Spannende plekken

De gemeentelijke speelvoorzieningen en speeltuinen worden goed bezocht. Uit een groot onderzoek in de gemeente Almere, afgelopen zomer, blijkt dat zodra een woonomgeving de mogelijkheden en ruimte biedt en veilig is, speciale speelplekken veel worden gebruikt, aldus psycholoog dr. J. A. van Andel. Hij waarschuwde er voor om de aangelegde speelplaatsen ook niet over te waarderen. „Uit het onderzoek blijkt duidelijk de waarde van gewone open vrije ruimten, van spannende plekken, van stoepen en straten die veilig en relatief ongestoord ook door kinderen gebruikt kunnen worden".

Als het aan de kinderen ligt, kiezen ze voor plekken waar iets te beleven valt, plaatsen waar ze met andere kinderen kunnen spelen, gevaarlijke, verborgen en beschutte plekken om zich uit te leven. Van Andel vindt dan ook dat architecten de speelplaatsen niet tot in detail moeten ontwerpen. Een befaamd voorbeeld hiervan zijn knikkerputjes in tegels. Negen van de tien keer kiezen kinderen toch weer voor hun oude, met de hand gegraven, knikkerput. De fantasie van kinderen moet de vrije ruimte krijgen. Bovendien moet er eens een eind komen aan de vernieuwingsdrang van gemeenten, vindt Van Andel. „Niet iedere plek hoeft vernieuwend of origineel te zijn. Zand en water blijven nu eenmaal altijd aanspreken. Het gaat het kind erom dat het zand er is. Hoe de bak eruit ziet, zal hem minder een zorg zijn. De vormgeving hoeft nu eenmaal niet te overheersen. Zorg er in ieder geval voor dat de omgeving 'spannend" is. Als je echt goed verstoppertje kan spelen, ben je misschien op de goede weg".

Renovatie

De landelijke vereniging voor speeltuinwerk en jeugdrecreatie (NUSO) bood minister D'Ancona gisteren een onderzoeksnotitie aan met de titel "Renovatiebehoefte van hét speeltuinwerk". Uit de landelijke peiling komt naar voren dat twee derde van de speeltuinen gerenoveerd moet worden en dat bovendien bij een derde de gebouwen nodig aan een onderhoudsbeurt toe zijn. De kosten hiervoor worden geschat op 60 a 70 miljoen gulden. Het bedrag loopt nog aanzienlijk op als ook openbare speelplekken en nog te realiseren plaatsen geïnventariseerd zouden worden, schat het NUSO.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.