+ Meer informatie

Kamer moet tweede deel motie Evenhuis slikken

Volgens Gelders statenlid Buitink

3 minuten leestijd

WAPENVELD — Om uit de impasse te komen over de provinciale herindeling die lijkt op een welles-nietesspelletje zou de Tweede kamer eigenlijk het tweede deel yan de motie Evenhuis moeten slikken. Ook minister Wiegel zal de politieke moed op moeten brengen om de terrationele facetten van de herindeling voorlopig te laten rusten. Alle aandacht moet gegeven worden aan de functionele reorganisatie.

Dat is de mening van het in Heerde woonachtige lid van de provinciale staten van Gelderland drs. J. Buitink. We hebben alleen al in Gelderland zo'n 19.000 rijksambtenaren waarover wij als, provinciaal bestuur geen enkele controle hebben, zo vervolgt hij. Voor invloed op dat gebeuren is er alleen de moeizame weg via de Tweede kamer en de ministers, aldus Buitink. . In de motie- Evenhuis, aangenomen op 20 januari, wordt minister Wiegel uitgenodigd-om'te komen tot een be^', sluitvorming over een provincie Twente nog in deze kabinetsperiode. Dat de Tweede kamer de consequenties van deze uitspraak niet heeft doorzien vindt de heer Buitink bevestigd-in het feit dat elke partij de motie verschillend uitlegt. Zijn grootste bezwaar tegen de vorming van Usselland is, dat de minister niet consequent' handelt. Twente wordt behandeld als een maatschappelijk geheel, maar het argument wordt opeens verlaten als het over de VeluWe gaat.

En ook voor de Veluwe is er een streekplan dat uitgaat van de natuurlijke grenzen van het betrokken gebied. Binnen deze grenzen leeft een bevolking met een eigen Veluwse identiteit. Deze vindt de heer Buitink bevestigd in hét woongedrag. De weerstand om in een groeikern als Zwolle te gaan wonen is erg groot.

Veluwe

Uit dit alles blijkt aldus'de CDA-man Buitink dat de randgebieden vanuit dezelfde optiek behandeld moeten worden als het Veluwemassief. Het is dan ook gewoonweg benauwend als je er aan denkt dat de Veluwe het gevaar loopt in de toekomst opgedeeld te worden onder drie provincies. De West-Veluwe naar Utrecht, de randgebieden van de Noord-' en Oost-Veluwe naar Usselland en 'de rest naar Gelderland. Daardoor zal er ongetwijfeld een bevolkingsdruk op de Veluwe ontstaan die er zeer snel voor zal zorgen dat er een verloedering optreedt van dit natuurgebied van Westeuropees formaat.

Ook vraagt de heer Buitink zich af of de problemen van Twente opgelost worden door er een zelfstandige provincie van te maken. De textielnijverheid dreigt daar ten onder te gaan, maar dat is een Westeuropees probleem. Ernstig is de waarschuwing van de heer Buitink tegen de gang van zaken met name wat betreft het zogenaamde lobbiën. Dat het soms nodig is om te Ipb,-biëB -zal Jrij^niet ontkennö», maar een zware lobbie is een groot gevaar voor onze • democratische spelregels. Dé volksvertegenwoordigers moeten zelf contact houden met hun achterban en zich niet alleen door een bepaalde groep laten leiden. Als de druk van zo'n lobbie te groot wordt is 'er geen ruimte meer voor onze democratische spelregels.

Tot slot zegt de heer Buitink dat de provincies nu redelijk functioneren. De coördinatieproblemen die het rijk heeft moeten volgens hem niet opgelost worden door provinciale herindeling. Hij hoopt dan ook dat er in deze verkiezingstijd nog genoeg politieke moed in Den Haag aanwezig zal zijn om eerdere voorstellen weer in te slikken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.