+ Meer informatie

Wereldraad kiest voor vernieuwing structuur

„Band tussen jodendom en christendom blijft"

2 minuten leestijd

GENÈVE (ANP/EPD) - Het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken heeft gisteren ingestemd met een ingrijpende reorganisatie van de Wereldraad. De Wereldraad krijgt vier programma-eenheden en de positie van het secretariaat-generaal wordt versterkt. Een voorstel van de Russisch-orthodoxe metropoliet Kyrill van Smolensk om een vijfde programma-eenheid voor opleiding en onderwijs in te voeren haalde het niet.

De voorzitter van het Centraal Comité, aartsbisschop Aram Keshishian, noemde het besluit een belangrijk moment in de geschiedenis van de Wereldraad, waarbij 317 orthodoxe. Anglicaanse en protestantse kerken zijn aangesloten. De reorganisatie is volgens hem de beste manier om uit de financiële crisis te komen en de programma's van de Wereldraad te vernieuwen. In de nieuwe structuur worden de drie hoofdafdelingen met hun zestien onderafdelingen vervangen door vier programma-eenheden.

Nieuw is een programma-eenheid "Gerechtigheid, vrede en schepping", dat het zogeheten conciliaire proces voor gerechtigheid, vrede en behoud van de schepping moet voortzetten. De andere eenheden zijn "Delen en dienst", "Eenheid en vernieuwing", waarin veel ruimte is voor de bestudering van theologische vraagstukken, en "Zending, opvoeding en getuigenis".

Kyrills voorstel werd met grote meerderheid afgewezen. Zijn voorstel voor een vijfde programma-eenheid was ingegeven door de grote behoefte bij de kerken in Oost-Europa aan hulp bij de opleiding van priesters en bij de catechese. Aanvaarding van het voorstel zou de Wereldraad ongeveer 700.000 Zwitserse franken extra hebben gekost.

Andere orde

Het Centraal Comité verwierp een voorstel van de Russisch-orthodoxe afgevaardigde prof. Boejevski om de joods-christelijke betrekkingen onder te brengen bij de dialoog met de andere godsdiensten. De Nederlandse afgevaardigde dr. K. Blei wees erop dat de dialoog met de joden van een andere orde is dan die met de andere niet-christelijke religies.

„Een historisch moment in de geschiedenis van de Wereldraad", zei ds. W. R. van der Zee na afloop van de stemming. „Door in de nieuwe structuur het voorstel van Boejevski niet te verwerken, erkent de oecumenische beweging voor het eerst dat de dialoog met het jodendom bij "Faith and Order" (de theologische vragen) hoort. De speciale band van het jodendom met het christendom blijft gehandhaafd", aldus ds. Van der Zee.

Het Centraal Comité stemde ook in met de instelling van een werkgroep voor theologie en cultuur. Dit is een reactie op de angst van de orthodoxe en Anglicaanse kerken dat de fundamenten van het christelijk geloof worden aangetast door de nieuwe kerken in vooral Afrika en Azië die in hun theologie de inheemse cultuur en tradities verwerken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.