+ Meer informatie

Nachtelijke sessies achter het scherm

Jan Kuitenbrouwer doet verslag van gebruikerservaring met microcomputer

4 minuten leestijd

Zodra het gezin uitgebreid is met een pc, begint in de meeste gevallen een confrontatie. De mens gaat het gevecht aan om de machine haar geheimen te ontfutselen en zich de taal van de computerwereld eigen te maken. Zo ging het ook bij de familie Kuitenbrouwer, waar Jan nachtelijke sessies achter het scherm doorbracht. Het zegt genoeg dat het verslag van die ontdekkingstocht, onder de titel "Mijn PC en ik" in boekvorm verschenen aan zijn vriendin is opgedragen: "Voor Hetty, voor alles".

Kuitenbrouwers boek verscheen eerder in 1983 als Intermediair-paperback onder de titel "Mijn micro en ik". In opdracht van Intermediair kreeg hij toentertijd een microcomputer, met de opdracht verslag te doen van zijn gebruikerservaring. Sinds Jan bekendheid geniet als auteur van "Turbo-taal", is het boek opnieuw, in een gelijkogend jasje uitgegeven.

In een krakende zee

Het eerste hoofdstuk van "Mijn PC en ik" beschrijft het primaire contact met de apparatuur. „Zwetend en hijgend onder het gewicht van mijn hardware schuifelde ik het computertijdperk binnen". Wie niet over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen beschikt, is bij voorbaat uitgeschakeld. Immers: „Een week later kwam mijn vriendin om ongeveer een uur of vier 's nachts in haar ochtendjas, een getergde uitdrukking op haar slaapbleke gezicht, mijn werkkamer binnen. Daar zag ze een man, wadend in een krakende zee van computerpapier, met panische, wanhopige gebaren proberen de gemeen snerpende, witte golven spuwende hardware het 'stop-print'-commando op te leggen. Het was haar vriend. Wat was er de laatste tijd toch met hem aan de hand?"

Heel herkenbare ervaringen vallen de ontdekkingsreiziger ten deel: „Ik doe precies wat de installateur vanmiddag deed, het enige verschil is dat het in mijn geval nergens toe leidt". Kuitenbrouwer maakt het uiteraard ook mee dat een groot artikel 'spoorloos' verdwijnt. Hij kan het —achteraf— met humor beschrijven.

Wereldwijd gourmetten

Bij de bespreking van de ervaringen met VisiCalc, een relatief eenvoudig calculatieprogramma voor de manager, moest Kuitenbrouwer denken aan de negentiende-eeuwse wiskundige Shank. Terwijl een eigentijdse computer momenteel in vijf seconden het getal pi tot ruim 700 cijfers achter de komma berekent, was Shank hiermee zijn hele leven zoet. „Hij verspilde daarvan nog de laatste pakweg tien jaar omdat hij bij de 528e decimaal eeii fout maakte". Met dit programma berekende Kuitenbrouwer wat er met de prijs van ruwe olie zou gebeuren als de wereld en bloc in de greep van de 'gourmet-rage' zou raken... Waarom dit pakket zo interessant is? Wel, op basis van veel cijfers kunnen managers trends extrapoleren.
Na VisiCalc behandelt Kuitenbrouwer de tekstverwerker, waarbij het computergeheugen gebruikt wordt voor het creëren en opslaan van tekst. De kracht van een wordprocessor is dat die tekst voortdurend in 'vloeibare toestand' beschikbaar blijft, zodat er veel mee te doen is.

Visuele presentatie

De pc leent zich ook goed voor het maken van graphics, de Amerikaanse verzamelnaam voor het maken van grafische afbeeldingen en grafieken. Of dit een zinvol pakket is? „De eerste dagen dat ik de BIS-editor (het Bedrijfs Informatie Systeem-pakket van Philips, PJV) in huis had, was ik er niet achter vandaan te krijgen. Ik vergat afspraken, boodschappen, maaltijden..." Met behulp van Business graphics, voornamelijk voor het bedrijfsleven, kan veel informatie visueel gepresenteerd worden.

Het is ook mogelijk via de pc te communiceren met bij voorbeeld de centrale computer van een grote organisatie. Tegen betaling is informatie uit databases te betrekken.

De smalle zone tussen verdwazing en vervehng zijn de spelen. Kuitenbrouwer constateert dat er met videogames altijd meer te beleven is dan je aanvankelijk denkt. Het gaat om koelbloedige doortastendheid, die een voorstadium van het verslavingsrisico is. Ook de schrijver ontkwam hier niet aan: „Dagen achtereen zat ik tot diep in de nacht te proberen mijn scores op te voeren; mijn hele bestaan werd er door ontregeld, zelfs mijn stofwisseling".

Diligence-reis

In het slothoofdstuk geeft Kuitenbrouwer wat waardevolle tips: Maak overal kopieën van, want kapot is de floppy die in aanraking komt met koffie, thee, tompoespudding of oorsmeer. Van de dingen die met een microcomputer kunnen, zijn er weinig niet zonder micro mogelijk, al zal het dan wel iets hebben van een wereldreis per diligence, constateert de auteur.

Dit boek helpt hen die opzien tegen het aanzetten van de computerknop, speels over de drempel. „Om het zwarte gat van maatschappelijke onbruikbaarheid te ontwijken, zullen zij zich te weer moeten stellen".
N.a.v. "Mijn PC en ik", door Jan Kuitenbrouwer,
uitg. Het Spectrum, Utrecht, 1988; 70 blz.; prijs 14,90 gulden. 


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.