+ Meer informatie

Winter staat voor de deur: tijd om lenteboden te poten

4 minuten leestijd

Hlet is weer tijd voor bollen en knollen, de fraaie lenteboden. Probeer ook eens wat soorten in potten en bakken. Kies wat lagere soorten die niet snel omvallen. Kleine narcissen, botanische tulpen en krokussen (bloeien soms al eind februari!), blauwe druiven, keus volop.

Plant ze rustig boven en op elkaar De grotere soorten komen eerst in de pot, bovenop de kleinere. Er kan gekozen worden voor soorten die op verschillende tijdstippen bloeien of die tegelijk fleur en kleur geven. In het laatste geval moet er op de bloeitijd en de kleurencombinatie gelet worden!

Neem bij voorkeur geen stenen potten, tenzij ze bij vorst tijdelijk vorstvrij opgeslagen kunnen worden. Een stenen pot kan stukvriezen!

                              ------------------------------

Bijzonder gewas: de vijg

De vijg (Ficus carica), afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, is een boom die van zon en warmte houdt. Op een beschutte plek kunnen ze uitstekend groeien, beschermen tegen vorst is nodig. De bloemen stellen weinig, voor maar het blad is erg decoratief.

De vruchten zijn eetbaar, soms duurt het twee seizoenen voor ze rijp zijn! Velen kennen de gedroogde, platte vijgen. Vers zijn ze (nog) veel smakelijker, zeker als ze van de eigen plant geoogst worden. Vermeerdering is eenvoudig, mits er vlak boven de grond wat takken zitten.

Leid de kale takken, vóór het uitlopen van de bladeren, door de grond. De top moet boven de grond uitsteken. De takken kunnen vastgezet worden met ijzerdraad. In de herfst zijn er nieuwe wortels gevormd. Snij de tak door en plant hem op de gewenste plek. Afleggen heet deze vorm van vermeerderen.

Ook de zaadjes uit de verse vijgen kunnen gezaaid worden. Laat ze drogen en zaai ze ondiep in een potje met 50% zand en 50% potgrond. Doe een zakje over de pot heen en geef af en toe wat water.

Zet het potje op een zonnige plek. De plant laat zich goed leiden. Gebruik geplastificeerd draad en roestvrij bevestigingsmateriaal. Men is vrij om de leivorm te kiezen. Aardig (en gemakkelijk) is de waaiervorm.

                              ------------------------------

Patronen

In nogal wat tuinen zijn strakgeschoren buxushaagjes geplant en staan bomen in ronde of vierkante plantspiegels. Het is aardig om patronen door te zetten in de verharding. Er hoeft niet per se een andere verhardingssoort gekozen te worden. Door dezelfde klinkers anders te straten kan het patroon ook zichtbaar worden.

Ook andere vormen uit de tuin kunnen doorgezet worden in de verharding. Een golvende rand van een vaste plantenvak kan terugkomen in het oprijgedeelte voor de garage. Met wat oog voor deze details kunnen nog andere vormen ontdekt worden. Durf er eens mee te experimenteren, het kan aparte effecten opleveren.

                              ------------------------------

Herfstframboos

De framboos is natuurlijk een bekende vrucht in de amateurtuin. Ook in de rand van een heestervak of erfbeplanting voelen frambozen zich wonderwel thuis. In dat laatste geval laat men de planten min of meer hun gang gaan, alleen de afgedragen stengels worden verwijderd.

In de amateurtuin worden frambozen bij voorkeur aan de draad geteeld. Zeven planten per strekkende meter, alleen de sterke stengels worden gehandhaafd, de slappe, dunne kleine worden weggesnoeid.

Naast de "gewone" (maar heerlijke) zomerframbozen zijn er ook late dragers, de herfstframbozen. Bekende rassen zijn Zeva, Heritage en Autumn Bliss. Zet ze op een zonnige plek, zeker in de herfst is het nodig dat ze van iedere zonnestraal kunnen profiteren.

Er kan van geplukt worden tot de eerste flinke nachtvorst. Vreemd, maar die laatste paar frambozen lijken wel smakelijker te zijn dan die zomerse overvloed!

                              ------------------------------

Voedsel

Tuinen, en parken worden weer bezocht door vreemde gasten, waarbij in dit geval aan vogels gedacht wordt. Deze wintergasten komen uit het hoge noorden en bezoeken ons land vanwege onze zachte winters. De ganzen zijn het bekendste, maar ook de koperwiek en kramsvogel kennen we wel. Onverstoorbaar smullen ze van de laatste bottels. Na hun vertrek ligt de tuin bezaaid met oranje poepjes vol zaden!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.