+ Meer informatie

Rotterdam, Capelle en Zevenhuizen akkoord met grenscorrectie

1 minuut leestijd

ROTTERDAM — De colleges van b. en w. van Rotterdam, Capelle a/d IJssel en Zevenhuizen zijn het eens geworden over de grondruil ten behoeve van de toekomstige woonwijk Zevenkamp. Zevenhuizen en Capelle hebben grond afgestaan aan Rotterdam. De Maasstad heeft in ruil voor de grond van Capelle een stuk nog ontgonnen gebied op de noordelijke rivieroever bij de Brienenoordbrug, 's-Graveland, aan deze plaats gegeven.

In Zevenkamp zullen 6.500 woningen worden gebouwd. Er komen ongeveer 20.000 mensen te wonen. Kralingseveer, dat aanvankelijk ook in de ruilhandel was betrokken — het zou aan Capelle worden gegeven — blijft nu bij Rotterdam. Een paar weken geleden had de overgrote meerderheid van de bewoners van deze Rotterdamse wijk in een referendum te kennen gegeven niets voor een annexatie door de gemeente Capelle te voelen.

Ruilhandel

Door de ruilhandel worden nu 118 inwoners van Capelle, Rotterdammers. De bouw van de eerste woningen in de nieuwe wijk, die bij de deelgemeente Oost van Rotterdam zal worden ingedeeld, moet in 1978 beginnen, in 's-Graveland gaat Capelle 2700 woningen bouwen.

Aanvankelijk zou Capelle zelf Zevenkamp bebouwen. De gemeente vreesde het voor een verhoogde uitkering van het rijk benodigde aantal inwoners van 50.000 niet te halen. Vandaar dat de gemeente, toen Rotterdam Zevenkamp overnam, Kralingseveer erbij wilde. Met de bouw van de nieuwe woningen in 's-Graveland zal Capelle echter in 1986 65.000 inwoners tellen.

De gemeenteraden zullen zich nog over het akkoord van de colleges moeten uitspreken. Van de gedeputeerde Staten van Zuid-Holland verwacht men geen tegenstand. De colleges zullen binnenkort een gesprek hebben met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.