+ Meer informatie

Solana (EU) naar Turkije

1 minuut leestijd

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandcoördinator Solana brengt vandaag een bezoek aan Ankara.

Hij werd uitgenodigd door de nieuwe 'sterke man' in Turkije, Recep Tayyip Erdogan, zo maakte Solana's woordvoerster gisteren bekend.

Erdogans islamitische Partij voor Recht en Ontwikkeling (AKP) won begin deze maand met overmacht de parlementsverkiezingen. Hijzelf was geen kandidaat en kan ook geen premier worden, omdat hij een strafblad heeft.

Erdogan werd in 1998 veroordeeld voor het aanzetten tot religieuze haat.

Erdogan, die naar eigen zeggen een pro-westerse en conservatieve koers vaart, zoekt toenadering tot de Europese Unie. Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid. De AKP-leider wil dat er toetredingsonderhandelingen beginnen. De Europese leiders zouden op hun top in Kopenhagen (Denemarken) over een maand een datum daarvoor moeten afspreken.

Er zijn plannen voor een bezoek van Erdogan aan de Europese Commissie over een week. Premier Rasmussen van EU-voorzitter Denemarken kondigde aan dat hij de AKP-leider op diens verzoek eind deze maand ontvangt.

Turkije heeft gisteren ontkend dat Irak de levering heeft gevraagd van een medicijn dat kan worden gebruikt als tegengif tegen zenuwgassen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.