+ Meer informatie

„BCCI werkte samen met geheime diensten

Bank verzint namen rekeninghouders

2 minuten leestijd

LONDEN (RTR/DPA/UPI/ANP) - De op 5 juli opgerolde Bank of Credit and Commerce International (BCCI) was actief in de wapenhandel en het drugstransport, en voerde geheime goudzendingen uit, vaak in samenwerking met geheime diensten uit het Westen en het MiddenOosten. Tevens was BCCI de huisbank van Abu Nidal, die de Verenigde Staten als 's werelds gevaarlijkste terrorist beschouwen.

Dat blijkt uit berichten in kranten en tijdschriften die de afgelopen dagen zijn verschenen. De Britse Sunday Times meldde dat meer dan veertig rekeningen bij BCCI onder controle stonden van Abu Nidal en andere terroristen en wapenhandelaren. De Britse geheime dienst heeft de Bank of England al anderhalf jaar geleden van de betrokkenheid van Abu Nidal in kennis gesteld. In een onderzoek van de Britse centrale bank kwam daarna vast te staan dat het om ruim veertig rekeningen ging.

De Independent on Sunday berichtte dat de bank het telefoonboek van Koeweit had gebruikt om namen van rekeninghouders te verzinnen. Eerder werd bekend dat BCCI buiten de boeken om omvangrijke verliezen op waardepapieren had gedekt met aangetrokken spaargelden, waardoor er als het ware een onzichtbare bank bestond. Het bericht in de Independent zou betekenen dat er ook in de bestaande boeken is gefraudeerd.

Robert Morgenthau. openbare aanklager in New York, klaagde in Time Magazine dat de Amerikaanse regering hem tegenwerkt in zijn onderzoek naar BCCI. De regering probeert haar oetrokkenheid bij de bank te bedekken, aldus Morgenthau. De Financial Times berichtte onlangs dat BCCI een rol had gespeeld in de levering van wapens aan Iran. CBS STEMMINGSINDEX slot 19/07 Algemeen 94,10 Inlernation 86,50 Lokaal 95,20 Fin.instell 88,10 Niet-financ 96,70 Industrie 106,20 Transp/opsl 97,30 heden 10.15 22/07 94,00 86,50 95,10 88,10 96,60 106,00 97,20 wordt het daardoor moeilijker besluiten te dwarsbomen die in bedrijven of overheidsinstellingen worden genomen.

Jeltsin, die vorige maand tot president werd gekozen, had tijdens zijn campagne al aangekondigd dat hij een einde wilde maken aan de wijdvertakte politisering binnen de overheid, het leger en de KGB. De hervormingsgezinde leider is vorig jaar zelf uit de communistische partij gestapt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.