+ Meer informatie

China weer kwaad op India over Dalai'Lama

1 minuut leestijd

PEKING — China heeft by India krachtig geprotesteerd tegen „openlijke steun" van dat land aan de „anti-nationale activiteit van de opstandige Tibetaanse bandieten" die afscheiding van Tibet, een autonoom gebied van China, zouden beogen.

De Chinese zaakgelastigde in New Delhi heeft donderdag j.l. mondeling geprotesteerd tegen besprekingen tussen Indiase leiders en de Dalai Lama, de Tibetaanse boeddhistische god-koning, die door Peking bestempeld wordt als het hoofd van de Tibetaanse opstandige bandieten. Deze laatsten zouden door India worden aangemoedigd en gesteund.

De Dalai Lama en ongeveer 65.000 volgelingen vluchtten in 1959 naar India na het mislukken van een anti-chinese opstand. Waarnemers zien het protest als een ernstige zaak voor de ChineesIndiase betrekkingen die vorig jaar op ambassadeursniveau werden hersteld nadat zij sinds de grensoorlog van 1962 waren verbroken. De Tibetaanse kwestie was in de jaren vijftig een voortdurende bron van wrijving.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.