+ Meer informatie

Wilton schort werving buitenlanders op

2 minuten leestijd

De scheepswerf Wilton-Feienoord heeft de aanvraag bij het ministerie van Sociale zaken om tweehonderd buitenlanders te mogen aantrekken opgeschort. Dit heeft de directie vrijdagmiddag aan de ondernemingsraad laten weten. Bij de Schiedamse werf werken op het ogenblik zevenhonderd buitenlandse arbeidskrachten

De bedrijfsledengroep heeft zich in een brief aan minister Boersma van Sociale zaken verzet tegen het plan honderd Joegoslaven en honderd Turken aan te stellen. De groep — die zich gesteund wist door de Industriebonden — zei in de brief dat het percentage buitenlanders onaanvaardbaar — tot boven de twintig — zou stijgen.
Veel Nederlanders verlaten het bedrijf, omdat er dikwijls spanningen zijn, vooral in de nacht -en in de weekeinden, als de Nederlandse werknemers zich een minderheidsgroep voelen, zo verklaarde de bedrijfsledengroep in de brief aan de minister.
Bestuurder Berkhout van de Industriebond NVV noemde de beslissing van de Wilton-Feyenoord-directie verheugend. Volgens hem is er sprake van een „unieke stap" omdat ook Wilton-Feyenoord tegenwoordig te kampen heeft met een tekort aan arbeidskrachten. Hij verklaarde vrijdag begrip te hebben voor de pogingen van de directie om dat tekort via aantrekken van gastarbeiders op te heffen, maar hij meende toch dat het besluit verstandig is geweest omdat anders moeilijkheden op de werf als gevolg van een te groot aantal gastarbeiders niet hadden kunnen uitblijven. De heer Berkhout wees er overigens op dat niet alleen bij de Schiedamse werf de laatste tijd, het aantal buitenlanders als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt sterk toeneemt. Ook bij de andere metaalbedrijven in het Waterweggebied is sprake van zo'n ontwikkeling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.