+ Meer informatie

Nieuwerkerk wil geld reserveren voor aula

Park Zoom krijgt Gemiva-vestiging

2 minuten leestijd

NIEUWERKERK A/D IJSSEL — „Er moet geld worden vrijgemaakt voor de bouw van een aula op de algemene begraafplaats in Nieuwerkerk a/d/IJssel". Dit maakte de raad gisteravond kenbaar in een motie tijdens de behandeling van de wijziging van het bestemmingsplan Esse/Park Zoom. Op voorstel van SGP/RPF/GPV-fractievoorzitter L. C. van den Berg wordt het plan jaarlijks getoetst.

Loco-burgemeester J. J. Wiegman verzette zich tegen de jaarlijkse toetsing en vond „regelmatig" voldoende. Op aandrang van VVD en PvdA ging Wiegman schoorvoetend akkoord. De raad was blij dat in plangebied Park Zoom een vestiging voor geestelijk mindervaliden (Gemiva) gepland is.

De discussie spitste zich toe op het ontbreken van een reservering voor de bouw van een aula op de algemene begraafplaats. Met name SGP/RPF/GPV had hier herhaaldelijk op aangedrongen en stelde dit als randvoorwaarde. Voorman Van den Berg herinnerde het college aan de „talloze toezeggingen", die zij over de bouw van de aula gedaan hadden in het kader van het plan Esse.

In een motie vroeg de SGP/RPF/GPV het college om geld te reserveren voor de bouw van een aula. Tot verwondering van Van den Berg kwam de PvdA met een soortgelijke motie, gesteund door CDA en WD. Daarop trok Van den Berg zijn motie in en ondertekende de PvdA-motie, later schoorvoetend gevolgd door D66. Vervolgens nam het college de inmiddels unaniem geworden motie over.

Minder huurwoningen

PvdA-voorman Kroon was bezorgd over de bijstelling van 10 procent van de koopsector ten koste van huursector. Bovendien verdwijnen de socialehuurcontingenten naar de grote steden, aldus de socialist. Na toezegging van wethouder C. A. Nebelstein om de bouw van sociale woningen eerder te plannen, ging ook de PvdA met de vermindering van 120 huurwoningen akkoord.

De voorzitter van de woningbouwstichting "Ons Huis", Van Dam, wees erop dat de Nieuwerkerkse woningvoorraad voor meer dan de helft uit koopwoningen bestaat. „Dit wijkt af van het landelijk gemiddelde". Volgens Van Dam telt Nieuwerkerk momenteel 1376 woningzoekenden. Door de bijstellingen ontstaat er een frictie tussen vraag en aanbod.

Verder pleitte de raad voor een tweede ontsluitingsweg naar de Schielandweg en een goede busverbinding, in de toekomstige woonwijk Esse.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.