+ Meer informatie

„Centraal bestuurd Europa brug te ver"

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Een toekomstig supranationaal bestuurde Europese federatie is meer dan ooit een brug te ver gebleken, zo zegt minister Van' den Broek-van buitenlandse zaken in een interview met het CDApartijblad CD/Actueel.

De bewindsman twijfelt er aan of die brug nog wel ooit te halen zal zijn met de toetreding van nieuwe leden tot de Europese Gemeenschap voor de deur.

In een terugblik op "Maastricht' merkt Van den Broek op dat „we als direct-betrokken politici soms zo op macro-niveau bezig zijn, dat we wel eens vergeten dat de burger bang is voor die als maar doordenderende Brusselse trein". Hij bespeurt een groeiend verzet -ook in eigen landtegen een supranationaal Europa met een steile machtsconcentratie in Brussel, zeker als de democratische controle verre van perfect is. Een herbezinning op deze toekomstvisie voor de gemeenschap acht hij dan ook op zijn plaats.

Van de Broek zegt een Europa na te willen streven dat „de uitdaging van de éénentwingste eeuw aan kan, maar waarin ruimte bestaat voor een royale dosis nationale eigenheid. Wij willen geen Europa waarin Nederland, met zijn eigen identiteit, cultuur en taal, straks verdwijnt in een Europese smeltkroes".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.