+ Meer informatie

Baltisch goud in Frankrijk terug naar huis

2 minuten leestijd

PARUS (AP) - De meer dan drie ton goud die de Baltische landen Litouwen en Letland voor het begin van de Tweede Wereldoorlog had ondergebracht bij de Franse centrale bank kan mogelijk worden teruggebracht. De Franse speciale afgezant naar Litouwen, Philippe de Suremain, heeft dit gisteren gezegd.

Frankrijk hoopt dat de Europese Gemeenschap onder zijn leiding diplomatieke betrekkingen aangaat met Estland, Letland en Litouwen. De Suremain zei dat het goud op verzoek van de Baltische regeringen zal worden overgedragen als de betrekkingen zijn hersteld en „een zeker aantal juridische kwesties" is geregeld.

Frankrijk weigerde meer dan een halve eeuw het goud aan de Sowjet-Unie te geven, ondanks herhaalde verzoeken van Moskou. De Sowjet-Unie viel de landen in 1940 binnen, waarna ze werden geannexeerd. Het goud, 2,2 ton uit Litouwen en een ton uit Letland, werd door de centrale banken van de twee Baltische landen tussen 1926 en 1932 bij de Franse bank in bewaring gegeven.

Het goud heeft momenteel een waarde van 220 miljoen Franse frank (72 miljoen gulden). Het kan bij de Franse bank blijven, terwijl de Baltische regeringen erover kunnen beschikken, maar het kan ook daadwerkelijk naar de twee landen worden gebracht.

In 1967 verkocht de Britse centrale bank 14 ton goud dat Litouwen, Letland en Estland daar voor de oorlog hadden ondergebracht. De bank deed dat om de schade te compenseren die Britten hadden geleden van Stalins invasie in het Balticum. Londen en Moskou sloten een jaar later een akkoord waarin ze afstand deden van wederzijdse financiële aanspraken. De Balten hebben dit akkoord echter nooit erkend. Het door de Bank of England verkochte geld zou nu 333 miljoen gulden waard zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.